Să trăim ca-n Europa!

Banca Mondială: Principala provocare pentru Rusia rămâne lipsa investitorilor

Banca Mondială: Principala provocare pentru Rusia rămâne lipsa investitorilor

06/04/2015
|
Comments off
|

Previziune sumbră pentru Rusia: Banca Mondială estimează o prelungire a recesiunii cauzată de sancţiunile adoptate de Occident împotriva Rusiei şi a scăderii preţului petrolului, criza fiind cauzată în principal de lipsa oricăror investitori străini.

Banca Mondială anunţă o recesiune prelungită pentru Rusia. Potrivit unui raport prezentat miercuri (1 aprilie), perspectivele economice în Rusia s-au deteriorat semnificativ în ultima perioadă din cauza sancțiunilor aplicate de Occident Moscovei precum şi de scăderea prețului țițeiului şi a deprecierii rublei faţă de dolar şi de moneda europeană.

În 2015, scăderea producției economice din Rusia este prognozată să atingă 3,8 procente (mult peste declinul prevăzut în decembrie 2014, de doar 0.7 %). În acelaşi timp, anunţă Banca Mondială, Rusia va înregistra în 2016 o scădere economică de 0,3 procente.

Totodată, experţii financiari au catalogat perspectivele creșterii economice pe termen mediu drept sumbre. Reprezentantul Băncii Mondiale, Birgit Hansel, susţine că:principala provocare pentru Rusia rămâne lipsa investitorilor.

O mare parte din veniturile publice ale Rusiei provin din exporturile petroliere. Previziunile Băncii Mondiale se bazează astfel pe faptul că cel mai probabil prețul petrolului se va redresa în următorii doi ani.

Impuse pe fundalul declansării crizei din Ucraina, sancţiunile aplicate Rusiei vor rămâne în vigoare până în 2016 însă, atenţionează Banca Mondială, chiar și după eliminarea acestora ţara va trebui să suporte consecinţe negative pe termen lung.

Pe de altă parte, guvernul de la Kremlin este destul de optimist, aşteptându-se la o creştere economică în anul care urmează. Ministrul economiei, Alexei Uliukaiev, a prezis în 2015 scăderea PIB-ului cu trei procente şi o creştere de peste două procente în 2016.

Oficiul de Statistică din Rusia a confirmat miercuri datele economice pentru anului 2014, când PIB-ul a înregistrat o creştere de 0,6%.

Sursa: Euroactiv.ro