Să trăim ca-n Europa!

Avocații, în GREVĂ JAPONEZĂ. Ministrul Justiției: „ Noul Regulament de la Penitenciarul nr. 13 a fost ABROGAT”

Avocații, în GREVĂ JAPONEZĂ. Ministrul Justiției: „ Noul Regulament de la Penitenciarul nr. 13 a fost ABROGAT”

19/09/2016
|
0 Comments
|

Ministerul Justiției a abrogat Regulamentului privind procedura de acces și efectuare a controlului de specialitate la intrare în Penitenciarul 13 dinc apitală. Decizia a fost luată după mai multe critici venite din partea avocaților care s-au plâns că le este restricționat accesul la clienți.
„Reieșind din discrepanțele și ambiguitățile apărute ca urmare a implementării prevederilor Ordinului DIP nr.419 din 06 septembrie 2016, (…) acesta a fost abrogat. Totodată, vă informez că va fi creat un grup de lucru care va elabora propuneri de reglementare a procedurilor respective pentru a aduce practicile neuniforme existente în concordanță cu prevederile Codului de executare, iar propunerile apărute vor fi supuse procesului de consultare publică”, a anunțat astăzi ministrul Justiției într-o postare pe pagina sa de facebook.
Cebotari mai precizează că a dispus identificarea unor spații suplimentare destinate întâlnirilor avocaților, notarilor și mediatorilor cu deținuții de la Penitenciarul nr. 13. Este vorba despre două birouri ale angajaților închisorii, unde, între orele 9:00 – 17:00, se vor desfășura întrevederile avocaților cu clienții acestora.
În pofida anunțului făcut de Ministerul Justiției, Uniunea Avocaților anunță grevă japoneză. Consiliul Uniunii Avocaților s-a convocat astăzi într-o ședință extraordinară în cadrul căreia a decis să ceară anularea Regulamentului privind procedura de acces și efectuarea controlului de specialitate la intrare în locul de deținere asupra avocaților, notarilor și mediatorilor sosiți la întrevedere. De asemenea, avocații vor coordonarea în prealabil cu Uniunea Avocaților a oricăror acțiuni sau acte normative care ar putea avea ca efect încălcarea dreptului la apărare a persoanelor inclusiv prin restricționarea accesului avocaților la clienți.
„Până la satisfacerea condițiilor menționate, Uniunea Avocaților declară grevă japoneză. Termenul limită fiind 23 septembrie 2016 când va avea loc ședința ordinară a Consiliului Uniunii Avocaților la care se va adopta decizia privind acțiunile ulterioare”, se arată într-un comunicat plasat pe siteul Uniunii Avocaților.
Conflictul dintre Uniunea Avocaților și Ministerul Justiției a apărut după ce mai mulți apărători s-au plâns că administrația Penitenciarului nr. 13, în ultimele zile, le îngrădește accesul la deținuții pe care îi apără. Avocatul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, Ana Ursachi, consideră că măsurile de restricționare a accesului în penitenciar au fost luate în contextul plasării clientului său în arest.

Sursa: ziarulnational.md