Să trăim ca-n Europa!

Avertismentul statelor UE pentru Republica Moldova înainte de prezidențiale. De respectarea cerințelor depinde relația dintre Chișinău și Bruxelles

Avertismentul statelor UE pentru Republica Moldova înainte de prezidențiale. De respectarea cerințelor depinde relația dintre Chișinău și Bruxelles

30/09/2020
|
0 Comments
|

Nouăsprezece state europene cer autorităților Republicii Moldova să desfășoare alegerile prezidențiale într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, în acord cu standardele internaționale. Acesta este un test crucial pentru respectarea valorilor care stau chiar la baza relației dintre R. Moldova și UE. 

Într-o declarație comună cu privire la viitoarele alegeri prezidențiale statele respective au menționat că miza este foarte mare pentru cetățenii Republicii Moldova în ceea ce privește respectarea standardelor democratice și consolidarea statului de drept, în conformitate cu angajamentele țării în temeiul Acordului de asociere ca cadru al relațiilor sale cu UE.

Solicităm autorităților Republicii Moldova să pună în aplicare pe deplin și fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneția și rapoartele finale ale OSCE / ODIHR, inter alia, pentru a garanta transparența finanțării partidelor și a campaniilor. Toți cetățenii ar trebui să poată să-și exercite dreptul de vot în condiții de siguranță, în pofida pandemiei de coronavirus”, se arată document.

Statele UE mai notează că sunt condamnate „practicile flagrante din trecut”, precum utilizarea abuzivă a resurselor administrative, cumpărarea voturilor, presiunea asupra liderilor locali și a funcționarilor publici.

Este esențial ca tuturor candidaților să li se asigure condiții de concurență egale, care să se extindă la toate aspectele relevante, de la înregistrare, finanțare publică, la acces egal la mass-media cu prezentări corecte și imparțiale. Autoritățile au datoria față de cetățenii lor să fie proactive, transparente și eficiente, inclusiv și atunci când tratează plângeri sau dispute electorale”, mai scrie în declarație.

Totodată, statele semnatare fac apel la autoritățile Republicii Moldova pentru a facilita munca nestingherită a observatorilor electorali internaționali și interni, în beneficiul unor alegeri bine documentate și credibile.

Declarația privind desfășurarea alegerilor libere și corecte în Republica Moldova este semnată de Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia.