Să trăim ca-n Europa!

Atentat de Ziua Franței la Nisa: 84 de morți și 202 de răniți, inclusiv doi români

Atentat de Ziua Franței la Nisa: 84 de morți și 202 de răniți, inclusiv doi români

15/07/2016
|
0 Comments
|

Un camion a intrat în mulțimea care urmărea, joi seara, focurile de artificii la Nisa, de Ziua Națională a Franței. Șoferul camionului, un cetățean francez de origine tunisiană, a fost împușcat.

Ultimul bilanț: 84 de morți, inclusiv 10 copii, 202 de răniți, dintre care 52 se află în stare gravă, iar 25 la reanimare.

+++

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Regatului Spaniei că, urmare a atentatului din 15 iulie 2016, de la Nisa, ministrul spaniol de interne a anunţat decizia ca pe teritoriul Spaniei să se menţină nivelul 4 de alertă – „risc ridicat” (pe o scară de la 1 la 5), cu adoptarea de măsuri de consolidare a securității la frontierele cu Franța, pe aeroporturi și în zonele turistice.

Această decizie a fost anunţată după ce autorităţile spaniole au convenit unanim că este necesară menţinerea acestui nivel de alertă, adoptat în iunie 2015, cu menţiunea că nu există indicii de atentat iminent în Spania. De asemenea, se vor adopta măsuri de întărire a securităţii în infrastructurile aeroportuare, locurile cu mare afluenţă de persoane şi zonele turistice.
+++

Preşedintele Francois Hollande şi preşedintele regiunii Provence Alpes d’Azur Christian Estrosi au fost huiduiţi, vineri, de oameni, în timp ce coloana oficială în care se aflau traversa Nisa, după ce şeful statului a susţinut un discurs televizat, relatează AP.

Guvernul francez, care a atins un nou nivel-record de nepopularitate, a fost zguduit recent de acuzaţii potrivit cărora serviciile franceze de informaţii au eşuat în gestionarea ameninţării teroriste din ţară.
+++

Identitatea agresorului a fost confirmată cu ajutorul amprentelor digitale, a anunțat procurorul Francois Molins.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, de 31 de ani, ”era total necunoscut serviciilor de informații’. Avea cetățenie tunisiană, era divorțat și avea copii, iar soția sa a fost reținută de autorități, a mai spus procurorul.

Responsabilitatea atacului nu a fost revendicată, însă acesta poartă amprenta unei organizații teroriste, urmând ca ancheta să stabilească dacă Lahouaiej-Bouhlel a acționat singur sau a avut complici, a menționat el.

ATENTAT-TERORIST-in-Franta-in-Nisa
+++

Reprezentanții Consulatului General al României la Marsilia au vizitat toate cele patru spitale din Nisa și spitalul din localitatea Frejus, care au primit în urgență cetățenii răniți în urma atacului.

”În urma întâlnirilor avute cu reprezentanții spitalelor, nu au fost identificați cetățeni români printre persoanele rănite, cu excepția celor doi cetățeni români internați despre care MAE a informat anterior”.

Totodată, şeful oficiului consular român de la Marsilia s-a deplasat la Centrul pentru Situaţii de urgenţă din Nisa, unitate care gestionează inclusiv situația decedaților, şi la Centrul de primire şi consiliere al familiilor. Reprezentanții celor două instituții au comunicat că, până în prezent, nu au fost identificaţi cetăţeni români printre decedați.
MAE precizează că operațiunile de identificare a tuturor persoanelor decedate nu s-au finalizat.

Sursa:euroactiv.ro