Să trăim ca-n Europa!

Armata Naţională va fi restructurată

Armata Naţională va fi restructurată

10/05/2018
|
0 Comments
|

Modernizarea infrastructurii, dotarea cu tehnică de ultimă generaţie, asigurarea condiţiilor de muncă decente şi renunţarea la serviciul militar obligatoriu. Sunt doar câteva obiective ce se regăsesc în proiectul Programului „Armata Profesională 2018 – 2021”, supus unor consultări publice. Documentul vine să asigure optimizarea procesului de politici publice şi să transforme Armata Naţională într-un domeniu atractiv, relatează Moldova 1.
„Acest program este parte a procesului de transformare a Armatei Naţionale. El constă în schimbarea serviciul militar de la unul în termen la unul prin contract. Astfel, se dorește să se îmbunătăţească calitatea personalului care se află în Armata Naţională şi să avem o armată operaţională, să avem o armată eficientă la standardele cele mai înalte care sunt acum în Europa”, a precizat secretarul de stat al Ministerului Apărării, Radu Burduja.

„Una dintre elementele de bază ale acestei programe este restructurarea, stabilirea unui cadru de infrastructură care să-i permită armatei să-şi execute funcţiile sale în mod eficient. Acestea includ: repararea infrastructurii deja existente, analiza necesităţii de diferite obiecte, construirea unor noi elemente de infrastructură, pentru ca să gestionăm acele fonduri care ni le oferă Guvernul Republicii Moldova cât se poate de eficient, să reducem pierderile”, a menționat secretarul de stat în domeniul Politicii Publice, Dumitru Mânzari.

După modernizare, Armata Naţionala va deveni mai credibila si mai atractiva pentru militari şi civili, spun experții.

„Este foarte important ca să existe acest dialog între autorităţile statului. Astfel încât să nu existe temeri din partea populaţiei, dar şi să existe acel grad de încredere pe care societatea îl acordă Ministerului Apărării. Dacă analizăm barometrul opiniei publice observăm că totuşi populaţia are o încrede destul de mare în armată”, a declarat directorul executiv al APE, Victoria Bucătaru.

„Situaţia socială, economică, politică a unei naţiuni este într-o legătură foarte strânsă cu construcţia, modelul şi însăși forma existenţei armatei sale”, a declarat directorul de Programe al Institutului de Politici Publice, Iurie Pântea.

Documentul vine în sprijinul procesului de planificare strategică, stipulat în proiectele Strategiei naţionale de apărare şi Strategiei militare. Asigurarea financiară pentru Programul „Armata Profesională 2018 – 2021” va fi implementat din contul bugetului de stat, inclusiv prin intermediul programelor şi proiectelor susţinute de partenerii externi.

Sursa: trm.md