Să trăim ca-n Europa!

Aprofundarea relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova și susținerea agendei europene a țării noastre, discutate astăzi la București

Aprofundarea relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova și susținerea agendei europene a țării noastre, discutate astăzi la București

02/07/2019
|
0 Comments
|

În cadrul întrevederii Prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, oficialii au făcut un schimb de opinii privind sincronizarea acțiunilor comune pentru a oferi mai multă substanță dezvoltării Parteneriatului Strategic european dintre Republica Moldova și România.

Prim-ministrul Maia Sandu a exprimat mulțumiri pentru mesajul de felicitare a Premierului Viorica Dăncilă, transmis cu ocazia învestirii noului Guvern, dar și pentru mesajele de sprijin care au venit într-o perioadă dificilă pentru Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor, a fost reiterat interesul pentru aprofundarea colaborării instituționale moldo-române în diverse domenii, în special pe segmentul proiectelor economice și sociale, pentru menținerea formatului ședințelor comune de Guvern, dar și pentru promovarea parteneriatelor prin înfrățire, la nivelul administrației publice locale. „Consider ca această formă de colaborare este una reușită și merită să fie sprijinită de către ambele guverne. Avem nevoie de sprijinul României în consolidarea capacităților administrației publice locale, dar și centrale, din Republica Moldova”, a precizat premierul de la Chișinău.

Unul dintre subiectele de importanță strategică abordate a vizat implementarea proiectelor comune în domeniul energetic, cu accent pe finalizarea construcției și darea în exploatare integrală a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. De asemenea, a fost accentuată importanţa interconexiunii liniilor electrice de înaltă tensiune, precum şi construcţiei Autostrăzii Unirii și a podului peste râul Prut în regiunea orașului Ungheni.
Sandu Dancila 1
O altă prioritate discutată în cadrul întâlnirii a vizat sporirea schimburilor comerciale şi a investițiilor reciproce. În context, Premierul Maia Sandu a salutat creșterea prezenței mediului de afaceri din România în viața economică a Republicii Moldova și a încurajat companiile din România să sporească investițiile în țara noastră.

La rândul său, Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a exprimat deplina disponibilitate a Guvernului României pentru o excelentă colaborare cu Prim-ministrul Maia Sandu și cu noua echipă guvernamentală de la Chișinău în spiritul parteneriatului strategic bilateral.

„România va rămâne cel mai sincer susținător al eforturilor Republicii Moldova în parcursul european. Am asigurat că vom acționa permanent în interiorul consensului european pentru a crește beneficiile acțiunilor externe ale Uniunii Europene în Republica Moldova. Suntem gata să susținem deblocarea asistenței financiare acordate de Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și să furnizăm expertiză la nivel bilateral pe mai multe planuri, având în vedere experiența acumulată de România în contextul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene” a precizat Premierul Viorica Dăncilă.

Totodată, potrivit Șefei Executivului de la București, la întrevederea cu Premierul Maia Sandu au fost identificate domeniile de interes imediat asupra cărora se va concentra în perioada următoare. Astfel, cele două Guverne vor începe să lucreze în cadrul unui grup de lucru interguvernamental, urmând să fie analizate care dintre proiectele în curs de derulare necesită o atenție imediată.

Sursa:gov.md