Să trăim ca-n Europa!

AO Green Nations contribuie la crearea unor condiții educaționale și de dezvoltare mai bune pentru copii

AO Green Nations contribuie la crearea unor condiții educaționale și de dezvoltare mai bune pentru copii

18/02/2021
|
0 Comments
|

Asociația Obștească Green Nations a devenit partener într-un proiect social implementat in Moldova de Asociația HOPE87 din Austria. Ea a susținut financiar trei din cele șapte proiecte, care au menirea să sprijinire copiii și tinerii cu nevoi speciale pentru a le oferi șansa la un viitor fericit. Astfel, HOPE’87-Moldova și partenerii ei, inclusiv AO Green Nation, promovează educația copiilor, incluziunea socială în rândul tinerilor și educația privind protecția mediului.

În cadrul primului din cele trei proiecte cu genericul ”Toată lumea are dreptul la un viitor fericit”, AO Green Nations a oferit celor 59 de copii de la „Casa Republicană de Copii Specializați” jocuri educaționale și cărți, pentru personalul pedagogic și medical a donat produse de igienă și măști de protecție împotriva COVID – 19, precum și un set complet de echipamente pentru alimentația și cantina instituției. Iar pentru Vera, o fetiță de 5 ani cu nevoi speciale, a fost achizitionat un scaun cu rotile și scaun-toaletă.

„Casa Republicană de Copii Specializați” din Tiraspol îngrijește și educă copii de la naștere până la vârsta de 3 ani, care au deficiențe de dezvoltare fizică și psihică, de auz și vorbire. În cazul în care copiii după atingerea vârstei de 3 ani nu sunt transferați într-o altă instituție, aceștea pot rămâne în continuare, dar vârsta lor nu trebuie să fie mai mare de 7 ani.

În centrul anteției celui de-al doilea proiect sprijinit de AO Green Nations a fost renovarea acoperișului Bisericii ortodoxe «Sfântul Mihail » din localitatea Krasnaya Gorka , raionul Grigoriopol.  Biserica are aproximativ 2000 de enoriași și o  Școală duminicală pe care o frecventează circa 300 de copii din familii vulnerabile și care au nevoie de abordări speciale în educație. Ocupațiile de care au parte în cadrul Școlii duminicale le va facilita capacitățile de a se implica în viața socială. Aici aceștea au ore de desen, creativitate, dar și capătă abilități pentru formarea profesională.

Deocamdată, procesul educațional nu are un program constant, deoarece clădirea bisericii are nevoie de renovare. AO Green Nations  va acoperi cheltuielile pentru reparația acoperișului.

DENIS CERNOMOREȚ, președintele Asociației Obștești Green Nations: ” Fiecare copil are dreptul la un viitor fericit, indiferent daca sunt sau nu cu nevoi speciale. Aceștea deseori sunt dotați cu calități deosebite, au pasiuni, au aspirații și noi trebuie să le oferim șansa de a le realiza. Cred că este de datoria fiecăruia dintre noi să vină cu propria contribuție în acest scop. Și noi facem aceste acțiuni de caritate, fiindcă Proiectul European pentru Dezvoltarea Apiculturii  în Moldova, este în primu rând un proiect social. Deci, parteneriatul nostru cu Asociația Austriacă HOPE-87 este în deplină concordanță cu scopurile și viziunile noastre civice.”

Centru pentru copii și tineri din medii defavorizate pentru activități recreative și instruire „VOSTOK”  vor fi  beneficiarii celui de-al treilea proiect materializat cu suportul AO Green Nations. Cei circa 5000 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani cu nevoi de educație specială și, respectiv, de un centru educațional și recreativ specializat. Administrația publică locală a alocat în aceste scopuri clădirea fostului cinematograf  «Vostok», edificată în 1969 și renovată în 2000 cu resursele din bugetul de stat.

Pentru realizarea acestor obiective  AO Green Nations (Republica Moldova) și Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO au donat 15000 USD, bani cu care au fost achizitionate  jocurilor și complexe educaționale.

LUMINIȚA DRUMEA, coordonator proiect, Secretar General adjunct UNESCO- Moldova: ” Colaborarea dintre UNESCO şi Asociația din Austria HOPE 87 este una longevivă. De fiecare dată am reconfirmat împreună interesul și dedicația pentru toate acțiunile și proiectele care pot face viața copiilor mai bună, mai cu seamă a celor cu nevoi speciale. Țara noastră se confruntă cu mai multe provocări și nu de fiecare dată are capacitatea deplină de a le face față. Și atunci când identificăm parteneri care sunt gata să pună umărul la o cauza nobilă, le suntem foarte recunoscători.”

Cele 5 subroiecte implementate de  HOPE-87  în cadrul programului ”Promovarea educației incluzive și de înaltă calitate pentru copiii preșcolari și tinerii”  sunt implementate în mun. Chișinău, Autonomia Gagauz Yeri, Tiraspol și localități din raionul Grigoripol. În total, în urma realizării acestor proiecte vor beneficia circa 6255 de copii. Programul contribuie, de asemenea, la realizarea obiectivelor dezvoltării durabile ONU-2030.

Suportul media al acestor proiecte a fost asigurat de Asociația Neguvernamentală ”Arena Civică”.