Să trăim ca-n Europa!

Anul 2019 este unul important în colaborarea ţării noastre cu UE, declaraţie

Anul 2019 este unul important în colaborarea ţării noastre cu UE, declaraţie

13/01/2019
|
0 Comments
|

Anul 2019 este unul important în contextul cooperării ţării noastre cu UE pe dimensiunea Parteneriatului Estic, urmând să fie evaluate realizările prealabile ale celor 20 de obiective stabilite până în anul 2020. Astfel, Parteneriatul Estic este platforma complimentară care ajută Republicii Moldova să obţină rezultate la nivel naţional – a menţionat în cadrul unei mese rotunde Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Morari, relatează Radio Moldova Actualităţi.
„2019 va fi un an complicat nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru UE luând în considerare alegerile din Parlamentul European, Br-exitul, bugetul, chiar și reforma instrumentului financiar din INI. Cum va funcționa pentru noi Parteneriatul Estic, sunt mai multe elemente pe care trebuie să le punem în discuție și să abordăm la nivel local aceste elemente. Parteneriatul Estic este dimensiunea complimentară care ne ajută să realizăm obiectivele pe care le avem la nivel național, pe dimensiunea de colaborare cu UE”, a menționat Daniela Morari.

La rândul său, ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației UE în Republica Moldova, a specificat că în acest an, când se împlinesc 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, se vor face unele evaluări ale impactului cooperării pe această dimensiune dintre UE și cele 6 state ex-sovietice din Parteneriatul Estic.

„Este timpul când putem să facem analiza și evaluarea rezultatelor ca să vedem cum a progresat dezvoltarea politicilor și relațiilor între țările partenere și Uniunea Europeană când comparăm cu situația din 2009 și asta este întotdeauna important să avem în vedere, pentru că ne ajută să avem în vedere toată această istorie ca să putem analiza care au fost progresele și la ce s-a ajuns, pentru că sunt rezultate”, a declarat Peter Michalko.

De asemenea, ambasadorul Peter Michalko a menționat care sunt domeniile prioritare de cooperare.

„Vom continua să lucrăm împreună pentru rezultate concrete în special în domeniul reformei justiției și asigurării unui mediu favorabil pentru societății civile și mass-media independentă. Realizările cheie din ultimii ani ai cooperării cu cele șase țări includ: lansarea școlii europene, a Parteneriatului Estic, sprijinul consolidat acordat întreprinderilor mici și mijlocii și o creștere a comerțului între țările partenere și UE”, a declarat ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației UE în Republica Moldova.

Sursa: trm.md