Să trăim ca-n Europa!

Antreprenorii moldoveni vor putea exporta în SUA mărfuri industriale fără achitarea taxelor vamale până în 2017

Antreprenorii moldoveni vor putea exporta în SUA mărfuri industriale fără achitarea taxelor vamale până în 2017

15/07/2015
|
0 Comments
|

Începând cu 29 iulie curent, marfurile industriale moldoveneşti vor putea fi exportate pe piaţa Statelor Unite cu taxa vamală zero. Președintele SUA, Barak Obama, a promulgat legea cu privire la autorizarea Sistemului Generalizat de Preferințe comerciale (GSP) pe 29 iunie curent, extinzînd termenul lui de acţiune până la 31 decembrie 2017. Republica Moldova este inclusă în lista ţărilor eligibile pentru acest regim comercial, ceea ce permite companiilor moldovenești să exporte mărfuri industriale pe piața SUA fără achitarea taxelor vamale. O lege similara, adoptată anterior a expirat la 31 iulie 2013.

Noul document oferă retroactiv rambursarea taxelor plătite pentru mărfurile GSP eligibile, inclusiv a celor expirate, efectuate începând cu 31 iulie 2013 până în prezent. Procedura poate dura până la 90 de zile după lichidare sau re-lichidarea înregistrărilor. Pe parcursul lunii iulie, Biroul Vamal şi de Protecţie a Frontierelor va emite un aviz în Registrul Federal în care va oferi informații detaliate despre cum poate fi obținută o rambursare (Pentru mai multe informații generale cu privire la procedurile vamale, exportatorii sunt rugati să acceseze site-ul Biroului Vamal şi de Protecţie a Frontierelor al SUA – http://www.cbp.gov/trade/priority-issues/trade-agreements/special-trade-legislation/generalized-system-preferences

poza

La începutul lunii iulie, Oficiul Reprezentantului Comerțului al SUA (USTR) va începe o revizuire a produselor GSP, iar în luna august va lansa revizuirea anuală pentru 2015 a produselor și a țărilor eligibile pentru GSP.

GSP este un program de promovare a creșterii economiei în curs de dezvoltare prin scutirea preferențială de taxe vamale la importul pe piața SUA pentru circa 5.000 de produse din 122 de țări. GSP a fost instituit de SUA la 1 ianuarie 1976.

Sursa: Serviciul de Comunicare și Relații Publice al Ministerului Economiei al RM