Să trăim ca-n Europa!

Anti-record: În 2015 datoria externă a Moldovei va ajunge la 100% din PIB

Anti-record: În 2015 datoria externă a Moldovei va ajunge la 100% din PIB

16/05/2015
|
0 Comments
|

Fondul Monetar Internaţional a revizuit radical prognozele privind evoluţia economiei Republicii Moldova în anul 2015 şi estimează că în acest an PIB va scădea cu un procent, faţă de creşterea de 3,5% prognozată în raportul din octombrie 2014.

FMI avertizează în ultimul raport că declinul ar putea fi mai mare în cazul în care Republica Moldova nu-și va reduce datoriile din sectorul privat.Totodată prognozele FMI arată că în anul 2015 datoria publică a ţării se va majora cu peste 52%, cea mai mare creştere din Europa Centrală, de Est şi Sud-Est, aceasta ajungând să reprezinte circa 48% din Produsul Intern Brut, comparativ cu 31,5% în anul 2014 şi 23,8% în 2013.

Potrivit estimărilor FMI, în anul 2015 pentru prima dată în istorie, datoria externă totală a Moldovei va egala valoarea PIB, în timp ce în 2014 aceasta a constituit circa 78% din PIB.

Evoluţia datoriei externe a Moldovei:

SURSA: imf.org

Confruntat cu datorii, Guvernul de la Chișinău ar trebui să urgenteze măsurile de soluționare a creditelor neperformante, să relaxeze piața muncii și să îmbunătățească mediul de afaceri, pentru a evita o degradare substanțială a economiei, susțin experții FMI.

FMI mai recomandă autorităţilor de la Chișinău să se concentreze pe sprijinirea cererii interne și finalizarea procesului de reparare a bilanțurilor în sectorul privat.

Şi premierul Chiril Gaburici a avertizat că dacă Guvernul Republici Moldova nu va ajunge la un acord cu Fondul Monetar Internațional, autorităţile vor fi nevoite să recurgă la diferite acțiuni nepopulare.

 

Dacă nu vom ajunge la un acord cu FMI, va fi o perioadă foarte grea pentru Republica Moldova. Atunci vom recurge la diferite acțiuni care pot fi mai nepopulare, de genul reducerii în masă de cadre, deci, multe. Să oprim investițiile ș.a.m.d. Sunt țări care au trecut prin asemenea măsuri,

a declarat premierul Gaburici într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

De notat că FMI recomandă tuturor ţărilor din Europa de Est să-și reducă datoriile pentru a reveni la ritmul de creștere economică și la investițiile de dinaintea crizei financiare globală.

În anul 2014 datoria externă totală a Republicii Moldova s-a redus cu 178,5 de milioane de dolari şi a ajuns la circa 6,495 miliarde de dolari, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei.

Articol preluat de pe Mold-Street.com