Să trăim ca-n Europa!

Aniversarea a 29 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Statul Israel marcată la Tel-Aviv

Aniversarea a 29 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Statul Israel marcată la Tel-Aviv

30/06/2021
|
0 Comments
|

 La 29 iunie curent la Tel-Aviv, Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel a desfășurat  o serată aniversară dedicată celor 29 de ani împliniți de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Statul Israel.

Un moment remarcabil al evenimentului a fost inaugurarea oficială a Camerei de Comerț  Israel – Moldova (CCIM). La acest proiect, susțin organizatorii, s-a muncit doi ani, pandemia provocată de noul coronavirus, prin restricțiile sale, impunând o întârziere semnificativă în procesul de deschidere a CCIM.

Aureliu Ciocoi, Prim-ministrul în exercițiu și Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a adresat cu această ocazie un mesaj de salut tututror  participanțiilor la eveniment, prin care a remarcat importanța inaugurării Camerei de Comerț  Israel-Moldova  și a reiterat necesitatea implementării proiectelor economice bilaterale.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova, în anul 2019 exportul mărfurilor moldoveneşti în Statul Israel a înregistrat suma de 6.555,29 mii dolari SUA (comparativ cu 4.825,65 mii dolari SUA în anul 2018), iar volumul de mărfuri importate a constituit 10.610,50 mii dolari SUA (comparativ cu 12.306,90 mii dolari SUA în anul 2018).

”Decamdată, Israelul nu intră în lista primelor 15 state, parteneri comerciali ai Republicii Moldova, a declarat Gabriela Moraru, ambasadoarea RM în Statul Israel, dar, noi sperăm că, noua instituție, Camera de Comerț Israel – Moldova, va deveni un factor care să impulsioneze relațiile economice și comerciale dintre cele două state. O Cameră de comerț dintotdeauna este o platformă deschisă pentru comunicare și abordare a diverselor aspecte între mediile de afaceri din țările partenere, o platformă pentru întrevederi B2B, și, sunt sigură, aceasta își va avea rolul benefic pentru consolidarea cooperarării dintre statele noastre.”

În cadrul inaugurării  CCIM, ambasadoarea Gabriela Moraru a ținut să aducă mulțumiri tuturor celor care și-au adus contribuția la crearea Camerei de Comerț, adresându-se în mod special, Federațiilor Israeliene ale Camerelor de Comerț, Ministerului finanțelor, Ministerului de externe și Agențiilor de Stat specializate din Israel.

Demn de remarcat este și faptul, că, în calitate de președinte al CCIM Boardul l-a numit pe Dl Vasile Yalamov, originar din Republica Moldova, care prin munca sa a demonstrat abilități de excepție în gestionarea afacerilor în Statul Israel. Director executiv al CCIM a devenit Dna Orit Kleiman, de asemenea, originară din Republica Moldova.

Programul evenimentelor dedicate aniversării a 29 de ani împliniți de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Statul Israel a fost completat și cu un vernisaj  al  pictorilor din Moldova,  Antonina și Vitalie Grișciuc. Artisticii plastici de la Chișinău au expus în atenția publicului din Israel o serie de lucrări reunite sub genericul „Salut, Israel! Shalom, Moldova!”.

Pictorii moldoveni, cunoscuți  nu doar în Republica Moldova, dar și în țări-membre ale UE, în Canada, SUA și Japonia, s-au făcut îndrăgiți și în Israel, desfășurând cu, suportul Ambasadei RM în Israel, expoziții în orașele Tel Aviv, Așdod, Haifa, Așkelon.

O prezență memorabilă  a serii a fost și artistul Dumitru Pocitari cu un Recital Simfonic. Amintim că, artistul  a debutat în calitate de solist sub bagheta lui Vladimir Spivakov și Orchestra Zubin Mehta, după care a câștigat mai multe medalii la diverse competiții internaționale din România,  Kazahstan, Bulgaria, Lituania, Rusia și Ucraina. Dumitru Pocitari  este originar din Republica Moldova, iar din 2014 – prima vioară a Filarmonicii Israeliene. Începând cu 2019  maiestrul Pocitari a fost numit concertmaistru al Filarmonicii.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Statul Israel au fost stabilite la 22 iunie 1992. Baza juridică dintre cele două state o constituie 28 de documente și acorduri bilaterale care vizează domenii ca cooperarea tehnică în domeniile vamal, evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, combaterea corupției și spălarea banilor, combaterea terorismului.

 

 

 

SURSA: Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel