Să trăim ca-n Europa!

Andrzej Duda, candidatul unui partid eurosceptic, a câștigat prezidențialele din Polonia

Andrzej Duda, candidatul unui partid eurosceptic, a câștigat prezidențialele din Polonia

27/05/2015
|
0 Comments
|

Conservatorul Andrzej Duda a câștigat alegerile prezidențiale din Polonia cu 53% din voturi, potrivit unui exit-poll, învingându-l pe președintele în exercițiu, Bronislaw Komorowski (centru dreapta), care și-a recunoscut înfrângerea.

Victoria juristului în vârstă de 43 de ani, care urmează să fie confirmată oficial luni, ar putea deschide calea revenirii la putere a mentorului său, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator și populist Dreptate și Justiție (PiS), cu ocazia legislativelor prevăzute în toamnă, transmite Agerpres, citand AFP.

Bronislaw Komorowski și-a recunoscut imediat înfrângerea și l-a felicitat pe adversarul său. “Dragi prieteni, nu am reușit de această dată. Cetățenii unei Polonii libere și democrate au decis astfel. Pentru aceasta îl felicit pe adversarul meu. Îl felicit pentru rezultat și îi doresc un mandat prezidențial bun, pentru că doresc binele Poloniei”, a declarat el.

La sediul de campanie al lui Andrzej Duda, anunțul rezultatului a fost primit cu o explozie de bucurie a simpatizanților care i-au scandat numele.

Învingătorul i-a mulțumit lui Bronislaw Komorowski pentru cuvintele sale, precum și celor care au votat pentru el, dorindu-le “să fie și mai numeroși la viitoarele alegeri”.Andrzej Duda-2

Andrzej Duda, un eurodeputat din partea PiS practic necunoscut în ajunul campaniei, a fost candidatul partidului său, în timp ce Bronislaw Komorowski, 62 de ani, a fost susținut de partidul liberal platforma Civică (PO), la putere de aproape opt ani.

El urmează să își preia atribuțiile pe 6 august.

Prerogativele președintelui sunt relativ limitate în Polonia, însă coabitarea tânărului conservator cu guvernul PO condus de premierul Ewa Kopacz s-ar putea dovedi dificilă, cele două partide promovând politici divergente.

Sursa:http://www.euractiv.ro/global-uniunea-europeana/Andrzej-Duda-candidatul-unui-partid-eurosceptic-a-castigat-prezidentialele-din-Polonia-648