Să trăim ca-n Europa!

Andrian Candu: rezoluția din Congresul american e adresată mai ales publicului moldovean și ar avea puține șanse să fie adoptată

Andrian Candu: rezoluția din Congresul american e adresată mai ales publicului moldovean și ar avea puține șanse să fie adoptată

01/10/2016
|
0 Comments
|

Candu a declarat că guvernarea moldoveană nu are un plan alternativ pentru depășirea dificultăților financiare.

Andrian Candu spune că rezoluția despre furtul bancar moldovean introdusă în Congresul Statelor Unite săptămâna aceasta este adresată mai ales publicului moldovean și ar avea puține șanse să fie adoptată fie măcar în comisiile Congresului.

Candu i-a vorbit corespondentului Europei Libere la Washington, Carl Schreck, după discuțiile purtate vineri la departamentul de stat și la Congres, inclusiv cu spicherul Camerei Reprezentanților, Paul Ryan.

„Autorii proiectului de rezoluție par să nu înțeleagă și să nu cunoască cu adevărat dosarul Moldovei”, a spus Candu despre rezoluția care a fost propusă marți de congresmenii republicani Randy Weber și Trent Franks și care cere sancțiuni americane împotriva sa și altora, dacă se dovedește implicarea lor în „furtul miliardului”.

Spicherul moldovean susține că introducerea rezoluției în Congres este opera unei firme de lobby angajată de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, care candidează la prezidențialele din 30 octombrie și care vrea să obțină avantaje înainte de alegeri.

„Încearcă numai să aducă aici la Washington războiul pe care îl poartă în Moldova”, a spus Candu.

Partidul Democrat al lui Candu a angajat și el, în iulie, o firmă de lobby americană cu un contract de 600.000 de euro.

Dar spicherul mai spune în interviul pentru Europa Liberă că acești lobbiști au fost angajați ca să mențină Moldova în vizorul Statelor Unite, să promoveze o altă rezoluție mai bine informată despre Moldova și să lanseze un dialog strategic bilateral moldo-american.

Aflat în vizită la Washington, spicherul Andrian Candu a declarat că guvernarea moldoveană nu are un plan alternativ pentru depășirea dificultăților financiare și se concentrează numai pe obținerea unui nou acord și un nou împrumut cu FMI.

Candu a vorbit Europei Libere înainte să participe săptămâna viitoare la o ședință comună a FMI și Băncii Mondiale în capitala americană.

„Nu avem nici o altă opțiune. Avem cu adevărat nevoie de programul cu FMI (…). Dacă am fi avut un program cu FMI, nu ne-am fi confruntat probabil cu frauda bancară. Sprijinul FMI și Băncii Mondiale sunt lucruri obligatorii pentru noi. Nu există nici un fel de alte planuri de rezervă și nici nu trebuie să avem așa ceva, ci să ne gândim doar la opțiunea A, fără vreo opțiune B”.

Președintele parlamentului de la Chișinău a mai estimat că autoritățile moldovene au îndeplinit deja „cam 95 la sută” din măsurile convenite cu FMI ca Fondul să aprobe pe 21 octombrie un nou acord și un nou împrumut salvator.

El a dat asigurări că restul condițiilor vor fi îndeplinite la mijlocul lunii.

Sursa: europalibera.org