Să trăim ca-n Europa!

Ample proteste în Cehia. Peste 20.000 de oameni au inundat străzile capitalei, cerând demisia premierul Andrej Babis, acuzat de deturnare de fonduri europene

Ample proteste în Cehia. Peste 20.000 de oameni au inundat străzile capitalei, cerând demisia premierul Andrej Babis, acuzat de deturnare de fonduri europene

18/11/2018
|
0 Comments
|

Protestele față de prim-ministrul miliardar ceh Andrej Babis, acuzat că a deturnat fonduri europene, au dominat sâmbătă comemorarea la Praga a celei de-a 29-a aniversări a ”Revoluției de catifea” anticomuniste, a transmis un corespondent al France Presse, citat de Agerpres.
În jur de 20.000 de cehi au ieşit în stradă. ”La închisoare cu ei”, scria pe pancartele protestatarilor, care sunt nemulțumiți și de președintele pro-rus Miloš Zeman.

Mii de cehi i-au cerut demisia premierului Andrej Babis la o manifestaţie prin care au marcat ”Revoluţia de catifea”, ce a grăbit căderea regimului comunist cehoslovac în 1989, relatează AFP, citat de Digi24.

Manifestanţi s-au adunat în faţa Castelului Praga, sediul preşedinţiei cehe, sâmbătă după-amiaza, şi au mărşăluit până la Piaţa Oraşului Vechi. Ei au cerut atât demisia lui Babis, cât şi a preşedinteluiMilos Zeman, aliatul premierului.

Andrej Babis este acuzat că încearcă să obstrucţioneze o anchetă în care este inculpat de fraudarea fondurilor europene, la o fermă trecută pe numele unor membri ai familiei sale, între care fiul său, Andrej Babis Jr.. El respinge aceste acuzaţii.

Fiul premierului a declarat săptămâna aceasta pentru site-ul de ştiri Seznam Zpravy că a fost reţinut în Crimeea împotriva voinţei sale şi nu a putut să fie interogat în acest caz. Babis a declarat că fiul său, care locuieşte în Elveţia, s-a dus în Crimeea.

Partide din opoziţie vor ca o moţiune de cenzură să fie supusă la vot la 23 noiembrie, iar un partid din coaliţia guvernamentală vrea să iasă de la putere.

Potrivit Deutsche Welle, președintele Milos Zeman a spus că îi va oferi lui Babis o nouă șansă să formeze guvernul dacă în urma votului acesta va fi obligat să demisioneze.
Sursa: caleaeuropeana.ro