Să trăim ca-n Europa!

Amenințările Rusiei în cazul aderării Suediei la NATO

Amenințările Rusiei în cazul aderării Suediei la NATO

29/04/2016
|
0 Comments
|

Moscova își rezervă dreptul să reacționeze prin anumite măsuri în cazul aderării Suediei la NATO. Aceasta este declarația de joi a ministrului rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat ziarului Dagens Nyheter, citat de agenția de presă TASS, informație preluată și de Agerpres.

Deși nu a precizat despre ce măsuri este vorba, Lavrov a afirmat că acestea privesc Ministerul Apărării și Statul Major al armatei ruse.

„În cazul în care Suedia se va decide să adere la NATO (…) va trebui să luăm desigur măsurile necesare militare și tehnice la frontiera noastră nordică, în baza faptului că de cealaltă parte a graniței se află un bloc politico-militar care consideră Rusia o amenințare și vrea s-o descurajeze în orice mod posibil”, a afirmat ministrul rus.

„Am avertizat întotdeauna că promovând extinderea Alianței spre Est (chiar dacă fiecare țară are dreptul să-și aleagă propria formă de securitate, fie în alianțe bilaterale sau multilaterale), trebuie să se înțeleagă că, dacă infrastructura militară se va apropia de granițele ruse, noi, evident, vom lua măsurile militare și tehnice necesare”, a continuat Serghei Lavrov.

Ministrul rus de externe susține că cea mai rusofobă și mai agresivă țară din NATO este Lituania și că aceasta ar impune Alianței, în baza principiului de consens, să meargă pe o linie antirusească fermă.

Sursa: euroactiv.ro