Să trăim ca-n Europa!

Ambasadorul UE despre reforma justiției: Ridică îndoieli cu privire la sinceritatea cuvintelor despre reforma sistemului de justiție

Ambasadorul UE despre reforma justiției: Ridică îndoieli cu privire la sinceritatea cuvintelor despre reforma sistemului de justiție

29/07/2020
|
0 Comments
|

Curtea de Apel are un nou președinte – Vladislav Clima. O decizie în acest sens a fost luată la ședința de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii. Pentru candidatura sa au votat majoritatea membrilor CSM, 9 pro și 3 împotrivă care au avut și opinii separate. 

În acest context, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko a venit cu o reacție critică la aceste noi numiri la Curtea de Apel, înțelegând dezamăgirea oamenilor.

„Înțeleg foarte bine că astăzi oamenii pot simți un puternic sentiment de dezamăgire. Speranțele că poate exista o schimbare în sistemul de justiție al Republicii Moldova depind de desemnarea persoanelor cu o integritate indubitabilă în locul celor care au determinat justiția in Moldova să servească intereselor particulare, să anuleze alegerile etc. Văzându-i să se întoarcă ridică îndoieli cu privire la sinceritatea cuvintelor despre reforma sistemului de justiție. Este necesară o adevărată reformă a justiției.” a scris Peter Michalko.

Amintim că, Vladislav Clima este șeful completului de judecată care în 2018 a menținut decizia primei instanțe de anulare a alegerilor primarului municipiului Chișinău, alegeri câștigate de liderul Platforma DA, în fața deputatului pe atunci socialist, Ion Ceban.

Acest lucru a dus la critici dure în Parlamentul European în contextul anulării mandatului de primar a lui Andrei Năstase, unde eurodeputatul român Siegfried Mureșan a declarat, la 5 iulie 2020, în plenul Parlamentului European (PE) că niciodată în ultimii ani situația din R. Moldova nu a fost atât de gravă, iar autoritățile de la Chișinău constituie „o piedică” a Uniuni Europene în dorința de a ajuta cetățenii acestui stat.

Sursa:paranteze.md