Să trăim ca-n Europa!

Ambasadorul SUA la Chișinău, nedumerit de tendințele proruse ale moldovenilor

Ambasadorul SUA la Chișinău, nedumerit de tendințele proruse ale moldovenilor

10/06/2017
|
0 Comments
|

James Pettit s-a arătat nedumerit de faptul că peste jumătate dintre moldoveni se declară proruși, în pofida eforturilor SUA și ale Uniunii Europene de a sprijini financiar R. Moldova, în timp ce Rusia sancționează Chișinăul.

”Trebuie să luăm în calcul ceea ce facem noi (SUA) şi UE în Republica Moldova. Cum am spus deja, doar ţara mea deja a dat Moldovei peste un miliard de dolari (în perioada 1991 – 2017 – n.r.) pentru dezvoltarea statului nu doar economic, dar şi democratic. Uniunea Europeană a oferit o sumă asemănătoare, dar Rusia? Ce a dat Rusia? Nu doar că nu au o programă dezvoltată de ajutor, dar încă vă pedepsesc, precum este acest embargo. Iată de ce ne uimeşte că, potrivit tuturor sondajelor, se pare că mai mult de jumătate din populaţie este prorusă. Cum să explicăm asta? Ne este foarte greu să înţelegem”, a declarat, vineri, ambasadorul James Pettit în cadrul emisiunii ”Peatniţa” de la RTR-Moldova, relatează Deschide.md.

Diplomatul american a sugerat că această simpatie a moldovenilor faţă de Rusia ar fi cauzată de dezamăgirea cetăţenilor vizazi de politicienii proeuropeni aflaţi la guvernare şi nu de UE sau SUA propriu-zis.

Cetățenii ”sunt nemulţumiţi de Guvern. Aici sunt subtilităţi care nu sunt direct legate de geopolitică”, a declarat ambasadorul.

Pettit a mai spus că că nu este opune ca Moldova să-şi dezvolte relaţiile cu Rusia. Dimpotrivă, el a explicat că este greşită abordarea ca Chişinăul să aibă relaţii de prietenie doar cu Vestul sau doar cu Estul, ci ar trebui să fie în relaţii bune cu toţi, notând că relaţiile cu Rusia ar fi avantajoase pentru Moldova.

”Mi-aș dori ca Republica Moldova să trăiască bine cu vecinii săi, să întrețină relații bune cu Federația Rusă, Ucraina, România, Uniunea Europeană”, a precizat Pettit, potrivit Agora.md.

”De ce trebuie să existe o alegere? Eu nu înțeleg. De ce trebuie de ales Uniunea Euroasiatică sau Uniunea Europeană? De ce? De ce o alegere o exclude pe cealaltă? Nu este corect”, a mai precizat diplomatul american.

Sursa:euroactiv.ro