Să trăim ca-n Europa!

Alexis Tsipras: Nu suntem de acord cu sancţiunile împotriva Rusiei

Alexis Tsipras: Nu suntem de acord cu sancţiunile împotriva Rusiei

08/04/2015
|
Comments off
|

Aflat în vizită oficială la Moscova, premierul grec Alexis Tsipras a declarat că sancţiunile impuse Greciei au cauzat mari probleme economiei ţării sale, motiv pentru care Grecia dezaprobă aceste măsuri luate de UE, care ar putea conduce la apariţia unui război rece.
Potrivit ediţiei on-line din The Guardian, Tsipras a declarat în timpul întâlnirii cu liderul rus că relaţiile ostile dintre Occident şi Rusia pot conduce la un nou Război Rece.
Sancțiunilor impuse de Rusia au cauzat o mare durere economiei Greciei. Ştim însă că represaliile [n.r. Rusiei] au fost o reacție la sancțiunile [ n.r. UE] (împotriva Rusiei), logică pe noi nu o împărtășim în totalitate. Am dezaprobat în mod deschis aceste sancțiuni. Nu sunt o soluție eficientă. Credem că ar putea aduce un nou Război Rece între Rusia și Occident.

De cealaltă parte, Putin a declarat că, din păcate nu poate face nicio excepţie pentru niciunul dintre statele europene, motiv pentru care interdicţia privind importurile din Grecia va fi menţinută, atâta timp cât sancţiunile UE rămân în vigoare. Liderul rus a mai declarat că Tsipras nu a cerut ajutor financiar Rusiei, adăugând însă că ţara sa va fi gata să liciteze pentru proiecte de infrastructură în Grecia, cerând ca societățile ruse să nu fie defavorizate faţă de societățile care licitează din alte state.
Tsipras a declarat că nu este vorba despre o criză greacă ci de una europeană, motiv pentru care soluția trebuie să fie tot una europeană.
Premierul Tsipras a mai subliniat că Grecia este un stat suveran care îşi urmăreşte propriul interes:
Suntem un stat suveran, repet, și putem folosi acest lucru pentru a semna acorduri în interesul nostru comun, pentru a combate criza. Acesta este motivul pentru care am venit aici. Dorim să creăm legături de încredere cu Rusia, în calitate de membru al UE.

Tsipras a mai spus că Grecia îşi va respecta angajamentele față de organizațiile internaționale din care face parte dar că va explora toate oportunitățile internaționale pe care le are la dispoziţie.
Surse: The Guardian, The Telegraph
Articolul preluat de pe Euroactiv.ro (http://www.euractiv.ro/global-grecia/Alexis-Tsipras-Nu-suntem-de-acord-cu-sanctiunile-impotriva-Rusiei-392)