Să trăim ca-n Europa!

Alexis Tsipras anunță demisia Guvernului și alegeri anticipate

Alexis Tsipras anunță demisia Guvernului și alegeri anticipate

21/08/2015
|
0 Comments
|

Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunţat, joi seară, demisia Guvernului şi convocarea de alegeri anticipate, pentru ieșirea din impasul politic declanșat de noul acord cu creditorii externi, relatează BBC online. Anunțul demisiei a venit în ziua în care Grecia a primit prima tranșă din noul acord în valoare de 86 miliarde de euro.
”Îi voi prezenta preşedintelui demisia mea şi a Guvernului. Simt că am obligaţia morală de a mă prezenta evaluării poporului. Votul poporului va decide dacă acordul la care am ajuns cu creditorii ne poate scoate din criză”, a declarat Alexis Tsipras.
Alegerile anticipate ar putea avea loc pe 20 septembrie, potrivit unor surse guvernamentale citate de presa elenă.
Premierul grec s-a confruntat cu o opoziție în rândul Syriza față de ultimul acord privind un împrumut în valoare de 86 miliarde de euro.
Anunțul demisiei vine chiar în ziua în care Grecia a primit prima tranșă în valoare de 13 miliarde de euro din acest acord, fapt ce i-a permis să returneze datoria către Banca Europeană Centrală.
Mai mulți membri ai formațiunii sale nu au fost însă de acord cu măsurile de austeritate acceptate de Guvern și votate de Parlament în schimbul noului acord.
Comisia Europeană a semnat, miercuri noaptea, un memorandum de înțelegere cu Grecia, pentru un nou program de sprijin pentru stabilitate. Grecia va primi, în următorii trei ani, 86 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, dacă respectă anumite condiţii.
Astfel, autorităţile elene trebuie să introducă treptat o schemă de venit minim garantat și să asigure asistență medicală pentru toți şi să garanteze faptul că eforturile cerute din partea tuturor sunt proporționale cu veniturile acestora.
Atena va trebui, de asemenea, să facă economii în domenii care nu afectează în mod direct veniturile cetățenilor obișnuiți, cum ar fi reducerea cheltuielilor pentru apărare, şi să remedieze ineficiențele în multe domenii ale cheltuielilor publice.
Totodată, CE solicită suprimarea unor drepturi dobândite de diverse grupuri de interese, cum ar fi eliminarea treptată a tratamentelor fiscale favorabile pentru armatori sau fermieri ori a multitudinii de scutiri, cum ar fi scutirea de TVA, de care beneficiază unele insule, sau eliminarea subvențiilor nejustificate.
O altă cerinţă vizează combaterea corupției, a evaziunii fiscale și a muncii la negru. Comisia mai solicită crearea unei administrații publice mai transparente și mai eficiente, inclusiv prin trecerea către o administrație fiscală mai independentă, şi reorganizarea ministerelor.
Grecia a depus, pe 8 iulie, o cerere oficială de sprijin pentru stabilitate sub forma unei facilități de împrumut pentru a putea acoperi obligațiile de plată a datoriilor și pentru a asigura stabilitatea sistemului său financiar. O cerere separată de asistență financiară a fost trimisă Fondului Monetar Internațional, pe 23 iulie.
Pe 17 iulie, Eurogrupul a invitat instituțiile să înceapă negocierile cu privire la un memorandum de înțelegere în care să se prezinte în detaliu condițiile unei facilități de asistență financiară pentru perioada 2015-2018.
Pe 11 august, autoritățile elene și instituțiile internaţionale au ajuns la un acord tehnic, pe care miniştrii de Finanţe din zona euro l-au aprobat pe 14 august. În aceeaşi zi, Parlamentul grec a adoptat un pachet legislativ de reforme.
Planul de asistenţă financiară a fost aprobat de către parlamentele naționale în țările în care acest lucru este cerut prin Constituție.

Sursa: euroactiv.ro