Să trăim ca-n Europa!

Alex Kremer: Un progres durabil necesită o reechilibrare a modelului de creștere pentru Republica Moldova

Alex Kremer: Un progres durabil necesită o reechilibrare a modelului de creștere pentru Republica Moldova

14/03/2017
|
0 Comments
|

Un progres durabil necesită o reechilibrare a modelului de creștere pentru Republica Moldova, deoarece impactul remiterilor și al transferurilor scade. Modelul de creștere urmează să se bazeze mai mult pe dezvoltarea sectorului privat și crearea locurilor de muncă, a declarat Alex Kremer, directorul Băncii Mondiale pentru Republica Moldova în cadrul consultărilor privind Cadrul de parteneriat cu țara, organizate astăzi, informează MOLDPRES.

Reducerea sărăciei, atestate în ultimii ani, s-a produs ca urmare a creșterii pensiilor, plăților sociale și remitenților. ”Acestea nu sînt surse durabile”, afirmă directorul BM. Conform acestuia, este o surpriză că Republica Moldova a avut pînă în 2014 cea mai mare creștere din regiune, dar aceasta a fost volatilă și a fost generată de creșterea remitențelor și a producției agricole.

Potrivit oficialului, corupția și instabilitatea politică au descurajat crearea locurilor de muncă. În context, Alex Kramer a menționat că dacă în 2009 circa 10 la sută din companii spuneau că corupția este o problemă, în 2013 numărul acestora a crescut la 23 la sută. ”Lipsa forței de muncă înalt calificate este la fel o problemă acută”, a subliniat directorul Băncii Mondiale, care a adăugat că acesta este un factor care descurajează investițiile. Republica Moldova este o țară ”care se confruntă cu cea mai joasă calificare a forței de muncă”. Populația nu este pregătită pentru o piață de muncă modernă, mai afirmă Kremer.

Directorul Băncii Mondiale a făcut referire la șase priorități în contextul creării locurilor de muncă, în vederea realizării obiectivului final de reducere a sărăciei, în primul rînd consolidarea statului de drept și responsabilizarea instituțiilor, îmbunătățirea cadrului de reglementare a afacerilor, îmbunătățirea eficienței și echității procesului de prestare a serviciilor etc.

Republica Moldova a ieșit dintr-o criză mare ce a durat din octombrie 2014 pînă în noiembrie 2016, timp în care s-au schimbat mai multe guverne, și a intrat într-o zonă de stabilitate și recuperare, a mai menționat Alex Kremer. Potrivit acestuia, este însă o incertitudine privind direcția reformelor după 2018, ca urmare cadrul de parteneriat cuprinde anii 2017-2018.

Sursa: moldpres.md