Să trăim ca-n Europa!

ALEGERI LOCALE 2015: Fenomenul Usatîi şi Shor poate fi explicat doar prin disperarea alegătorilor, experţi

ALEGERI LOCALE 2015: Fenomenul Usatîi şi Shor poate fi explicat doar prin disperarea alegătorilor, experţi

17/06/2015
|
0 Comments
|

Victoria spectaculoasă a doi milionari penali la alegerile pentru primăriile a două oraşe importante din Moldova poate fi explicată doar prin disperarea alegătorilor. Concluzii în acest sens au fost formulate de către experţi din România în cadrul emisiunii „Orizont european” de la postul de televiziune „TVR Moldova”, transmite IPN.

Scriitorul şi analistul politic, Vasile Ernu, consideră că aceste rezultate demonstrează problemele cu care se confruntă Republica Moldova. „România nu a mai văzut de mult o asemenea situaţie. Populaţia din oraşele mici din Republica Moldova se confruntă cu o sărăcie cruntă. S-a mers la absurd într-o situaţie de disperare. Usatîi şi Shor, deşi sunt învinuiţi de crime serioase, au câştigat cu un scor mare datorită faptului că au venit cu mesaje populiste şi au promis să scoată banii proprii din buzunar pentru a dezvolta localităţile, unde au candidat. În rest pe oameni nu i-a interesat nimic mai mult”, a spus Ernu.

Scriitorul consideră, totuşi, că la Orhei situaţia este mai gravă decât la Bălţi. „Ceea ce s-a întâmplat cu Orheiul este o palmă dată parcursului european şi românismului. Este regretabil că o astfel de alegere s-a făcut într-o localitate în care au fost păstrate adevărate valori româneşti”, a adăugat Ernu.

Ileana Racheru, cercetător al spaţiului ex-sovietic al Institutului Diplomatic Român, explică victoria lui Usatîi şi Shor la alegerile locale din Moldova prin dezamăgirea populaţiei în clasa politică aflată la conducere. „Cei din Bălţi şi Orhei au sancţionat clasa politică prin votul lor. Şi în Chişinău electoratul a sancţionat clasa politică aflată la conducere, astfel candidaţii PDM şi PLDM au obţinut rezultate foarte mici în cursa pentru Chişinău. Şi Partidul Liberal, de asemenea, a fost sancţionat, pedeapsa manifestându-se prin absenteismul alegătorilor. În localităţile rurale situaţia diferă, deoarece populaţia nu este informată”, a declarat Racheru.

Renato Usatîi a câşitgat alegerile pentru Primăria Bălţi cu peste 72 la sută din sufragii, iar Ilan Shor a devenit primar de Orhei cu voturile a 62 la sută dintre alegători.

Sursa: http://www.ipn.md/ro/integrare-europeana/70120