Să trăim ca-n Europa!

Alegeri legislative în Cehia: Un miliardar supranumit ”Trump al Cehiei” și mișcarea sa populistă câștigă scrutinul. Extrema dreaptă, pe locul doi

Alegeri legislative în Cehia: Un miliardar supranumit ”Trump al Cehiei” și mișcarea sa populistă câștigă scrutinul. Extrema dreaptă, pe locul doi

22/10/2017
|
0 Comments
|

Mișcarea populistă ANO, condusă de miliardarul Andrej Babis, conduce detașat în alegerile legislative desfășurate vineri și sâmbătă în Cehia, fiind urmată de partidul de extremă dreapta SPD, antiimigrație și anti-UE, indică rezultatele anunțate după numărarea a 30,95% din buletinele de vot, relatează agențiile de presă.

ANO, condusă de Andrej Babis, supranumit ”Trump al Cehiei” și, cel mai probabil, viitorul prim-ministru, a întrunit 31,69% din voturi, notează Agerpres.

Formațiunea SPD, a ceho-japonezului Tomio Okamura, se află pe locul al doilea, cu 11,58% din voturi, în timp ce partidul social-democrat CSSD al premierului Bohuslav Sobotka înregistrează o prăbușire, situându-se de-abia pe locul al 6-lea, cu 7,85% din opțiuni, indică rezultatele parțiale.

Mișcarea populistă ANO, înființată și controlată strict de Babis, a câștigat susținere atât de la dreapta, cât și de la stânga cu promisiuni de reducere a taxelor și de înlocuire a politicienilor corupți, precum și prin apelurile de închidere a frontierelor UE și de neacceptare a cotelor de refugiați în Uniunea Europeană.

O primă reacție cu privire la victora mișcării ANO și a lui Andrej Babis a venit din partea lui Guy Verhofstadt, liderul liberalilor europeni în Parlamentul European și una dintre cele mai pro-europene figuri de pe scena politică continentală.

”Felicitări Andrei Babiș și ANO pentru victoria puternică a alegerilor! Sper că ANO va face tot posibilul pentru a crea o coaliție care să consolideze influența cehă în UE și care va juca un rol constructiv și responsabil în reforma de care are nevoie UE. Sunt în același timp serios îngrijorat de creșterea sprijinului pentru forțele eurosceptice și xenofobe – promisiunile lor iluzioniste și periculoase riscă să izoleze Cehia în Europa și să submineze fundamentele securității și prosperității cehe.În loc să inducă oamenii în iluzia izolării din inima Europei, este nevoie de o conducere pro-activă cehă care să sprijine eforturile de reformare a UE, să se bazeze pe oportunitățile pieței unice și să consolideze capacitățile comune de protecție și apărare a europenilor”, a scris Verhofstadt pe Facebook.
Conform Digi24, Cehia are o creştere economică solidă şi una dintre cele mai scăzute rate ale şomajului din Uniune, dar sondajele arată o puternică susţinere pentru partide populiste şi anti-sistem. Imigraţia este practic inexistentă. Totuşi, teama şi ostilitatea există şi aproape toate partidele le-au exploatat, promiţând să blocheze orice încercare a Bruxelles-ului de a obliga Cehia să primească refugiaţi.

Sursa:caleaeuropeana.ro