Să trăim ca-n Europa!

Alegeri Germania. Social-democraţii germani, în picaj

Alegeri Germania. Social-democraţii germani, în picaj

15/09/2017
|
0 Comments
|

Campania intensă şi dezbaterile televizate nu au fost suficiente pentru pentru a revigora Partidul Social-Democrat. Formaţiunea a scăzut în sondaj, înregistrând un nou record negativ la mai puţin de două săptămâni de alegerile generale.

Pe măsură ce alegerile se apropie – 24 noiembrie – creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel îşi consolidează avansul în faţa rivalilor social-democraţi, cu care formează în prezent coaliţia de guvernare.

Ultimul sondaj realizat de Infratest dimap pentru ARD arată o diferenţă confortabilă de 17 procente în favoarea CDU. Cu 37% din opţiunile de vot, Partidul Creştin-Democrat rămâne cel mai puternic partid din Germania, în timp ce SPD – deşi l-a adus de la Bruxelles pe Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European – a scăzut la 20 de procente, cel mai prost rezultat înregistrat în sondaje din ianuarie până acum, notează Deutsche Welle.

Scorul de acum este mai prost decât rezultatul înregistrat de PSD la alegerile din 2009 – 23% – cel mai prost din istoria social-democraţilor.

Preferinţele sunt şi mai clare atunci când vine vorba de funcţia de cancelar. Dacă ar putea vota direct şeful Guvernului, 51% dintre repondenţi şi-au exprimat opţiunea pentru Angela Merkel şi doar 25% pentru Martin Schulz.

Sondajul mai arată că, deşi mai e puţin timp până la alegeri, doar 57% dintre votanţi s-au decis în privinţa partidului pe care vor pune ştampila pe 24 septembrie.

Partidul anti-imigraţie Alternativa pentru Germania (AfD) stă şi el confortabil pe poziţia a treia, cu 12%, în creştere uşoară faţă de precedentul sondaj. Cu acest scor, AfD – aflat deja în 13 dintre cele 16 parlamente de land – poate intra pentru prima dată în Bundestag.
SURSA: euroactiv.ro