Să trăim ca-n Europa!

Alegeri europarlamentare 2019. ”Ce face Europa pentru mine”, website-ul nou şi inovator, care demonstrează impactul pozitiv al UE asupra fiecărui cetăţean, lansat de președintele PE, Antonio Tajani

Alegeri europarlamentare 2019. ”Ce face Europa pentru mine”, website-ul nou şi inovator, care demonstrează impactul pozitiv al UE asupra fiecărui cetăţean, lansat de președintele PE, Antonio Tajani

17/11/2018
|
0 Comments
|

Un website nou şi inovator, care demonstrează impactul pozitiv al UE asupra fiecărui cetăţean, a fost lansat de preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Înaintea alegerilor europene din luna mai a anului viitor, acest site interactiv şi multilingv, intitulat ”Ce face Europa pentru mine”, îşi propune să ilustreze în ce măsură UE produce o schimbare în viaţa oamenilor.

”Europenii întreabă ce a făcut Uniunea Europeană pentru ei şi acest nou website al Parlamentului European oferă răspunsuri clare, fără elemente de limbaj specializat, de jargon. Va fi un instrument valoros pentru a aduce Europa mai aproape de cetăţenii săi”, a declarat preşedintele Tajani, la Strasbourg, cu ocazia lansării site-ului.

Cel mai recent sondaj Eurobarometru, publicat luna trecută, a constatat că 68% dintre respondenţi au fost de acord că ţara lor a beneficiat de pe urma statutului de membru UE. Dar au fost foarte puţine încercări de a enumera beneficiile concrete ale aderării la UE pentru cetăţenii obişnuiţi din întreaga UE.

Site-ul prezintă sute de fişe uşor de citit, care prezintă exemple de schimbări pozitive în viaţa oamenilor, realizate cu contribuţia UE. Utilizatorii pot găsi cu uşurinţă informaţii specifice despre ceea ce face Europa pentru regiunea lor, profesia lor sau modalitatea lor preferată de a-şi petrece timpul.

Aproximativ 1.800 de fişe, de o singură pagină, sunt disponibile pentru citire, distribuire sau reutilizare ca pagini on-line sau ca fişiere PDF. Acestea sunt organizate în două categorii principale pe site. Prima secţiune, “În regiunea mea”, permite utilizatorilor să selecteze locurile în care aceştia şi familia lor trăiesc sau lucrează. Cum este prezentă Europa în oraşele, municipiile şi regiunile noastre? Această secţiune a site-ului acoperă peste 1.400 de localităţi din fiecare parte a Uniunii Europene.

Printre fişele din România, se numără: Castelul Corvinilor de la Hunedoara, Aeroportul din Iaşi, Metroul din Bucureşti şi multe alte exemple din toate judeţele României.

Cea de-a doua secţiune a site-ului, ”În viaţa mea”, permite fiecărui utilizator să selecteze din 400 de “pagini unice” pentru a găsi lucruri importante pentru fiecare persoană. Cum influenţează UE, de exemplu, familiile, sănătatea, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile consumatorilor şi drepturile sociale? Cum sprijină UE oamenii în viaţa lor profesională, în ceea ce priveşte zeci de categorii profesionale – de la apicultori la şoferi de autobuz până la berari? Ce a făcut UE pentru oamenii care se bucură de activităţi de agrement cum ar fi sportul, muzica sau televizorul? O serie de podcast-uri, într-un număr tot mai mare de limbi, este, de asemenea, disponibilă pentru această secţiune.

Fişele oferă o imagine a acţiunilor demarate de UE pentru cetăţeni – bazată pe exemple interesante, cu legături către informaţii suplimentare – mai degrabă decât a încerca să se enumere tot ceea ce UE a făcut vreodată.

Acestea vor fi completate, într-o a treia secţiune a site-ului, cu documente de informare mai detaliate, având ”în centrul atenţiei” politicile UE, care prezintă unele dintre realizările actualei legislaturi parlamentare şi perspectivele pentru viitor, cu un accent special pe opinia publică şi preocupările şi aşteptările cetăţenilor faţă de acţiunile UE.

Website-ul https://www.what-europe-does-for-me.eu/ro/portal , care permite o navigare rapidă şi simplă după regiune, profesie, activităţi de petrecere a timpului liber, este un rezultat al colaborării dintre Serviciul de Cercetare al Parlamentului European (EPRS) şi serviciile de comunicare şi traduceri din cadrul instituţiei.

Sursa: caleaeuropeana.ro