Să trăim ca-n Europa!

Ajutorul umanitar din România pentru lupta cu noul Coronavirus a ajuns la Chişinău

Ajutorul umanitar din România pentru lupta cu noul Coronavirus a ajuns la Chişinău

19/02/2021
|
0 Comments
|

Încă un ajutor de milioane din partea României pentru depăşirea crizei pandemice a ajuns astăzi la Chişinău. Ajutorul umanitar, oferit cu titlu gratuit de România, conţine echipamente de protecţie medicală în valoare totală de circa 2,3 milioane de euro, echivalentul a peste 48 de milioane de lei moldoveneşti. Ceremonia oficială de predare a asistenţei umanitare acordată de România a avut loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Lotul umanitar a fost întâmpinat în PMAN de o mulţime de oameni, care au scandat: „Bravo!”, „Mulţumesc”, „Trăiască, trăiască, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”.

Prezentă la eveniment, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulţumit României pentru sprijinul consistent acordat Republicii Moldova de la debutul pandemiei. Potrivit Maiei Sandu, ajutorul umanitar acordat de România ţării noastre va ajunge în toate spitalele din ţară.

„Ajutorul umanitar oferit astăzi de România va ajunge în spitalele noastre pentru medicii care luptă în prima linie şi pacienţi. Acest ajutor din partea României şi a UE este o dovada clară de prietenie şi solidaritate. Suntem recunoscători şi pentru ajutorul pe care îl va aloca România sectorului agrar. De asemenea, ne punem mari speranţe şi aşteptăm cu nerăbdare să ajungă şi vaccinul în Republica Moldova, pentru că aşa am putea să scăpăm mai repede de această năpastă. Am siguranţa că împreună cu sprijinul României şi a ţărilor europene vom reuşi să depăşim această perioadă complicată”, a declarat Maia Sandu.

„Nu pot spune decât un sincer şi profund mulţumesc pentru acest gest mărinimos. Operativitatea şi solidaritatea pe care ne-o demonstrează partenerii din UE este una de-a dreptul extraordinară. Astăzi România ne-a întins o mână puternică de ajutor în combaterea efectelor pandemice. Sper foarte mult că lotul acesta impunător va permite lucrătorilor medicali să poată face faţă acestui flagel care se numeşte COVID-19”, a declarat prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi.

În discursul său, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a reafirmat disponibilitatea României de a oferi sprijin Republicii Moldova în această perioadă, inclusiv pe alte domenii, cum ar fi cel agrar.

„România consideră Republica Moldova o prioritate în politica externă. Poziţia României este că singura cale de prosperare pentru Republica Moldova este integrarea europeană. Vom continua să susţinem proiectele de infrastructură şi interconectare energetică cu România. Suntem şi ne dorim să rămânem cel mai important şi sincer partener al Republicii Moldova şi al cetăţenilor ei. Este o bucurie pentru mine să fiu prezent aici”, a declarat Bogdan Aurescu.

Potrivit şefului Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, Uniunea Europeană va continua să ajute personalul medical din Republica Moldova care luptă în prima linie cu virusul pandemic, dar şi cetăţenii ţării noastre.

„UE va continua să ofere sprijin personalului medical din prima linie precum şi tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Asistenţa oferită azi de România vine într-un moment foarte potrivit. Împreună vom ieşi din această pandemie, împreună suntem mai puternici”, a declarat Peter Michalko.

Din numele corpului medical al Republicii Moldova, Adrian Belîi, şeful Departamentului de anestezie şi terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, a mulţumit României pentru sprijinul acordat ţării noastre în lupta cu noul tip de Coronavirus.

„Spunem un sincer mulţumesc. Ne exprimăm recunoştinţa pentru susţinerea permanentă şi dezinteresată acordată Republicii Moldova prin echipamentele de protecţie individuale, susţinerea multilaterală. În calitate de beneficiari şi utilizatori finali ai acestor bunuri, vă promitem că vom ţine strâns rândurile cu ajutorul acestora, ne vom continua activitatea, uneori dusă peste puteri şi vom traduce în vieţi salvate, în revenirea la viaţa normală”, a declarat Adrian Belîi.

Acordat cu titlul gratuit, ajutorul umanitar de urgenţă, în valoare totală de circa 2,3 milioane de euro (peste 48 de milioane de lei moldoveneşti), este alcătuit, în primă fază, din echipamente de protecţie medicală – 1,5 milioane de măşti chirurgicale, 100 de mii de măşti FFP3, 100 de mii de combinezoane şi 100 de mii de mănuşi de o singură folosinţă.

Ajutorul de urgenţă a fost anunţat de către preşedintele României, Klaus Iohannis, în cadrul vizitei sale la Chişinău.

SURSA:trm.md