Să trăim ca-n Europa!

Agenția turcă TIKA a venit în ajutorul persoanelor cu nevoi speciale

Agenția turcă TIKA a venit în ajutorul persoanelor cu nevoi speciale

27/05/2016
|
0 Comments
|

Persoanele cu nevoi speciale din muncipiul Chișinău vor avea un acces sporit la resursele și serviciile sociale. Acest lucru a devenit posibil grație unui automobil specializat donat echipei mobile din cadrul Direcției Generale Asistență Socială al Consiliului Municipal al capitalei de către Agenția turcă TİKA.

DSC_1894

Prin intermediul serviciilor prestate de către echipele mobile persoanelor cu dizabilități și bătrânilor la domiciliu Direcția Generală Asistență Socială răspunde la necesitățile lor în mod semnificativ. Serviciul echipă mobilă are drept scop – îmbunătățirea calității vieții persoanele cu nevoi speciale prin acordarea serviciilor de consiliere, reabilitare psihosocială, în vederea creșterii gradului de autonomie personală, de prevenire a instituționalizării, incluziunii sociale și socializării beneficiarilor.

DSC_1831

În cadrul ceremoniei oficialela care au participat Excelența Sa Ambasadorul Republicii Turcia în Moldova Domnul Mehmet Selim KARTAL, Coordonator al Programelor TIKA în Republica Moldova Doamna Canan ALPASLAN și viceprimar al mun. Chişinău Domnul Nistor GROZAVU, Primăriei mun. Chișinău a fost transmis automobil specializat, destinat persoanelor cu dizabilități ale aparatului locomotor, care va aduce o schimbare semnificativă în viața multor persoane cu dizabilități.

La moment în mun. Chișinău sunt înregistrate peste 22 mii persoane cu dizabilități, dintre care 18% sunt persoane cu dizabilități ale aparatului locomotor ce folosesc scaunele rulante, cadre de mers și alte echipamente ajutătoare. Din cauza barierelor arhitecturale aceste persoane duc o viață închisă cu perspectivă și posibilitate limitată de a se integra în societate. Astfel ei sunt privați atît de acces la servicii medicale și sociale cît și de acces la studiu și locuri de muncă.

DSC_1920

Agenția TIKA activează în Republica Moldova din 1994. Pînă în prezent, cu suportul TIKA au fost renovate spitale, grădiniţe şi librării, implementate multiple proiecte de asistenţă în multe domenii. TIKA promovează diverse proiecte atât în regiunea găgăuză, cât şi în alte regiuni ale Republicii Moldova, contribuind astfel la modernizarea întregii țări.