Chișinăul și Bruxelles-ul au discutat agenda de asociere. Reuniunea oficialilor a avut loc în cadrul Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, co-prezidată de către viceministrul Daniela Morari şi şeful Direcţiei Rusia, Parteneriat Estic, Asia Centrală, cooperare regională şi OSCE din cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, Luc Pierre Devigne.
În Comunicatul de Presă al MAEIE se anunță, că la capitolul dialogul politic şi reforme, discuţiile cu partenerii europeni s-au axat pe implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM-UE. Părţile au salutat dialogul şi cooperarea pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, în acest sens, UE a apreciat participarea RM în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor.
Pe agenda zilei au fost incluse și chestiunile privind evoluţiile în procesul de consolidare a instituţiilor de drept, de continuare a reformei în domeniul justiţiei, precum şi de implementare a prevederilor ce ţin de lupta împotriva spălării banilor şi contracararea fenomenului corupţiei. În acest sens, reprezentanţii UE au salutat aprobarea noii Strategii naţionale de integritate şi anticorupţie.
Parțile au analizat și evoluţiile în domeniul libertăţii mass-media, partea UE exprimîndu-și opinia privind necesitatea înregistrării progreselor în acest domeniu, inclusiv prin adoptarea promptă a noului Cod al Audiovizualului. Oficialii europeni s-au interesat de cursul reformei administraţiei publice centrale, implementarea strategiei cu privire la integrarea minorităţilor naţionale, dar şi referitor la reforma electorală.
Pe dimensiunea de cooperare economică, părţile au căzut de acord că respectarea condiţionalităţilor din programul agreat cu FMI este extrem de importantă şi pentru dialogul moldo-comunitar, inclusiv în contextul asistenţei macro-financiare planificate din partea UE. În particular, s-a menţionat necesitatea continuării reformelor aferente managementului finanţelor publice, dar şi consolidării procesului de planificare bugetară şi control al executării acestuia.
Blocul de cooperare sectorială a acoperit un spectru larg de subiecte aferente domeniului energetic, transport, agricultură, dezvoltare regională, mediu şi schimbări climatice, educaţie, cultură, turism, muncă şi protecţie socială, sănătate publică. Părţile au făcut referinţă la rezultatele atinse în cadrul reuniunilor la nivel de experţi, desfăşurate pe parcursul anului în cadrul Acordului de Asociere.
La eveniment a fost înregistrată o prezenţă largă a instituţiilor naţionale, a instituţiilor europene, reprezentanţi ai statelor membre UE, precum şi consilieri de rang înalt ai UE.
Reuniunea Comitetului de Asociere se desfăşoară anual şi are scopul evaluării nivelului de implementare a prevederilor Acordului de Asociere, atât a progreselor, cât şi a provocărilor înregistrate în acest sens.