Să trăim ca-n Europa!

Aderarea României la spațiul Schengen, dezbătută în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne

Aderarea României la spațiul Schengen, dezbătută în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne

20/02/2018
|
0 Comments
|

Subiectul aderării României la Spațiul Schengen va fi dezbătut marți în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, la reuniune urmând să participe și ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu.

”Audierea este organizată în contextul mai larg al crizei fluxurilor migratorii și al refuzului Consiliului de a vota extinderea Spațiului Schengen cu Bulgaria și România”, precizează Biroul de Informare al Parlamentului European în România.
Dezbaterea va avea loc la aproximativ după săptămâni distanță după ce plenul Parlamentului European a dezbătut la Strasboug efectele generate asupra statului de drept de modificările legilor justiției. De altfel, în cadrul aceleiași sesiuni de plen, premierul croat Andrej Plenkovic a participat la o dezbatere cu eurodeputații români despre viitorul Europei. ”Susținem aderarea Bulgariei și României la zona Schengen”, a spus acesta.

Tema aderării României la spațiul Schengen a mai fost dezbătută la ultima sesiune plenară a anului trecut, când delegațiile naționale ale deputaților europeni din Bulgaria și din România au adoptat o poziție comună pentru aderarea ambelor țări la spațiul de liberă circulație.

Comisia Europeană a adoptat anul trecut pachetul pentru un spațiu Schengen mai puternic, în care invită Consiliul (statele membre) să ia decizia politică necesară pentru a ridica controalele de frontieră dintre România și Bulgaria și restul Uniunii Europene. Poziția Comisiei a urmat discursului privind Starea Uniunii în care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a invocat necesitatea extinderii spațiului Schengen spre est, prin aderarea României și Bulgariei.

Mai mult, Parlamentul European a aprobat în luna octombrie, în sesiune plenară la Strasbourg, un sistem electronic comun pentru verificări mai rapide la granițele externe ale zonei Schengen și pentru înregistrarea tuturor călătorilor din afara UE, un sistem intrare/ieșire (EES) la care vor participa inclusiv România și Bulgaria, chiar dacă cele două țări nu sunt încă membre ale spațiului de liberă circulație. Regulamentul a fost adoptat pe 20 noiembrie și de către țările membre ale UE.

SURSA: caleaeuropeana.ro