La şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) din 28 februarie, atât Delegaţia Republicii Moldova, cât şi reprezentanţii Misiunii OSCE au prezentat multiple cazuri de încălcare a regimului Zonei de Securitate de către structurile de forţă transnistrene în perioada campaniei electorale, precum şi în ziua desfăşurării scrutinului electoral, potrivit unui comunicat al CUC.
Părţilor li s-a atras atenţia că, deşi în prealabil au existat asigurări reciproce de a se abţine de la acţiuni provocatoare care ar perturba desfăşurarea alegerilor parlamentare, spre regret, cazurile semnalate denotă contrariul. În acest sens, au fost transmise demersuri, cu anexarea materialelor confirmative privind încălcările comise. Declaraţia delegaţiei Republicii Moldova poate fi citită aici.
Abaterile înregistrate în perioada de referinţă au debutat cu reţinerea la data de 21 februarie curent de către „grănicerii” transnistreni a personalului secţiei de votare 48/10 şi examinarea abuzivă a dispozitivelor tehnice acordate de către Comisia Electorală Centrală în scopuri de serviciu. În aceeaşi zi, reprezentanţii Misiunii OSCE, între or. Bender şi satul Varniţa, au stabilit un post mobil de „grăniceri” transnistreni, nefiind reflectat în raport de către observatorii militari din motivul tergiversării de către partea transnistreană a deplasării acestora la faţa locului.
Încălcările au continuat nemijlocit şi în ziua scrutinului electoral, prin instalarea posturilor mobile de „grăniceri” în satul Corjova, în adiacentul satului Varniţa, precum şi prin blocarea trecerii la intrarea în or. Bender a funcţionarilor electorali ce transportau urna mobilă în instituţiile penitenciare din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, amplasate în localitate.
Delegaţia Republicii Moldova atrage atenţia că, abuzurile în cauză sunt tolerate şi nu sunt documentate corespunzător din cauza atitudinii neconstructive a reprezentanţilor militari ai regiunii transnistrene şi Federaţiei Ruse, care blochează activitatea observatorilor militari.
De asemenea, membrii Comisiei au audiat moderatorii grupurilor de lucru cu privire la activităţile întreprinse şi cele convenite pe durata şedinţelor din 26 februarie, fiind planificate următoarele întruniri pentru ziua de 12 martie.
În contextul evenimentelor consacrate Zilei Memoriei (2 martie), delegaţia Republicii Moldova a făcut apel către părţi de a se abţine de la orice acţiuni cu tentă provocatoare, fără a recurge la o suplimentare a efectivului organelor de forţă în Zona de Securitate.
SURSA: trm.md