Să trăim ca-n Europa!

Acordului de Asociere: primele rezultate ale implementării. Poziție oficiala

Acordului de Asociere: primele rezultate ale implementării. Poziție oficiala

16/04/2015
|
0 Comments
|

Republica Moldova a înregistrat progrese considerabile în primele 5 luni de la începutul implementării Acordului de Asociere RM-UE, în pofida perioadei electorale și în lipsa unui Parlament funcțional. Declarația a fost facută de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, la întrevederea cu ambasadorii statelor UE acreditați la Chișinău. În cadrul reuniunii MAEIE a prezentat primele rezultate ale implementării Acordului de Asociere RM-UE.
Printre reușitele autorităților de la Chișinău au fost menționate armonizarea legislației naționale cu cea a UE în proporție de peste 10%, creșterea exporturilor în UE cu 10%, conectarea R. Moldova la rețeaua energetică a UE, prin punerea în funcțiune a gazoductului Iași-Ungheni, asigurarea accesului sectorului privat la diverse instrumente de finanțare, un exemplu elocvent în acest sens fiind participarea R. Moldova la programul COSME, care oferă asistență pentru a dezvolta și spori competitivitatea sectorului ÎMM-urilor etc.

În opinia șefei diplomației de la Chișinău „primele rezultate ale implementării Acordului de Asociere demonstrează începutul schimbărilor reale în R. Moldova, fiind şi un impuls pentru a continua programul de reforme, în special lupta împotriva corupției, reforma justiției și a sectorului financiar-bancar”.

Un subiect important al discuțiilor l-a constituit și pregătirile pentru Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, în evidență fiind puse și așteptările părților de la acest eveniment. În context, ministrul Natalia Gherman a reiterat că, în cadrul Summit-ului de la Riga, țările Parteneriatului Estic trebuie să obțină, în baza rezultatelor, o abordare individuală și diferențiată în raport cu ambițiile fiecărui partener.

La rândul lor, ambasadorii au îndemnat autorităţile să intensifice acţiunile care aduc beneficii concrete pentru cetăţeni şi au reconfirmat sprijinul pentru continuarea procesului de modernizare a R. Moldova.
Sursă: Comunicatul de presă MAEIE
http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/501056/