Să trăim ca-n Europa!

Viktor Orban s-a aliat cu partenerii politici din Austria și Cehia pentru a forma un nou bloc de extremă dreapta în Parlamentul European

Viktor Orban s-a aliat cu partenerii politici din Austria și Cehia pentru a forma un nou bloc de extremă dreapta în Parlamentul European

01/07/2024
|
0 Comments
|

Premierul ungar Viktor Orbán a prezentat duminică o nouă alianță cu Partidul Libertății din Austria (FPÖ), de extremă dreapta, și principalul partid de opoziție din Cehia, care speră să atragă alți parteneri și să devină cel mai mare grup de extremă dreapta din Parlamentul European, transmite AFP și dpa, preluat de Agerpres.

Orbán s-a deplasat la Viena pentru a prezenta alianța „Patrioți pentru Europa” a partidului său Fidesz cu Partidul Libertății de extremă dreapta al lui Herbert Kickl și cu partidul ANO al fostului prim-ministru ceh Andrej Babis, cu o zi înainte ca Ungaria să preia președinția rotativă a Uniunii Europene pentru șase luni.

Alegerile pentru Parlamentul European de la începutul lunii iunie au întărit partidele de extremă dreapta, deși performanțele lor au variat de la o țară la alta, lăsând însă neclar în ce măsură acestea vor reuși să lucreze împreună. Până în prezent, partidele de extremă dreapta au fost repartizate în două grupuri din legislativul UE, la care se adaugă un număr mare de partide neafiliate.

Orban a postat, de asemenea, despre lansare pe X. „Trei partide politice și-au unit forțele astăzi: cel mai puternic partid austriac, cel mai puternic partid ceh și cel mai puternic partid maghiar. Scopul nostru este să devenim cel mai puternic grup de dreapta din politica europeană”, se arată în mesaj.

Cu toate acestea, cele trei partide vor trebui să atragă deputați din cel puțin încă patru țări UE pentru a forma cu succes un grup în noul parlament.

Toate cele trei partide sunt pro-ruse; niciunul dintre ele nu sprijină Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, care a lansat o invazie la scară largă în 2022.

Vezi articolul integral pe caleaeuropeana.ro