Să trăim ca-n Europa!

NATO Șeful Comitetului Militar NATO cere o “transformare” a Alianței “privind capacitatea de luptă”: Actorii publici și privați trebuie să își schimbe mentalitatea

NATO Șeful Comitetului Militar NATO cere o “transformare” a Alianței “privind capacitatea de luptă”: Actorii publici și privați trebuie să își schimbe mentalitatea

17/01/2024
|
0 Comments
|

Președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a cerut miercuri o “transformare” a Alianței Nord-Atlantice “în ceea ce privește capacitatea de luptă”, într-un mesaj care alimentează scenariile discutate în capitale aliate precum Londra și Berlin cu privire la riscul unui conflict armat ca urmare a invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

Pentru a fi pe deplin eficienți și în viitor, avem nevoie de o transformare a NATO în ceea ce privește capacitatea de luptă“, a spus Bauer, în deschiderea reuniunii Șefilor de Stat Major din țările NATO, la care a participat și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și la care participă și cei mai noi membri ai acestei structurii, șefii de Stat Major din SUA, Polonia și România.

Potrivit șefului Comitetului Militar al NATO, această transformare reprezintă obiectivul principal al discuțiilor din cadrul reuniunii, condusă de Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare.

Pentru această transformare, a spus Bauer, “cooperarea dintre sectorul public și cel privat va fi esențială”.

Avem nevoie ca actorii publici și privați să își schimbe mentalitatea, trecând de la o epocă în care totul era planificabil, previzibil, controlabil, axat pe eficiență…. la o eră în care orice se poate întâmpla în orice moment. O epocă în care trebuie să ne așteptăm la neprevăzut. O eră în care trebuie să ne concentrăm pe eficiență“, a subliniat el.

Astfel, oficialul militar aliat a precizat că discuțiilor se vor axa pe planurile regionale de apărare adoptate de NATO la summitul NATO de la Vilnius.

“Acestea sunt cele mai cuprinzătoare planuri de apărare pe care le-a avut NATO de la sfârșitul Războiului Rece. Niciodată până acum planurile de apărare ale NATO și cele naționale nu au fost atât de strâns legate între ele. Acest lucru va modela forțele noastre armate pentru deceniile următoare. Aliații lucrează acum în mod activ pentru a maximiza capacitatea de execuție a acestor noi planuri de apărare”, a spus el.

Planurile regionale de apărare, dintre care unul pentru regiunea Mării Negre, includ mai multe trupe la un nivel de pregătire mai ridicat, consolidarea și dezvoltarea capacităților, adaptarea structurilor de comandă și control ale NATO și crearea și susținerea mai multor capacități: logistică, sprijin pentru națiunea gazdă, întreținere, mobilitate militară, precum și reaprovizionarea și prepoziționarea stocurilor.

Nu în ultimul rând, acestea presupun mai multe exerciții de apărare colectivă și pregătire.

Aceste avertismente capătă noi conotații după ce guvernul Germaniei a confirmat că pregătește scenarii privind amenințarea rusă, inclusiv cel al “Apărării Alianței 2025” în cazul în care Putin ar ataca NATO.

De altfel, aceste documente discutate la nivelul administrației guvernamentale de la Berlin ies la suprafață în contextul în care ministrul apărării din Marea Britanie nu a exclus, luni, posibilitatea ca Occidentul să fie implicat în următorii cinci ani în mai multe teatre de război, cu Rusia, China, Iran și Coreea de Nord. Grant Shapps a făcut aceste precizări anunțând că Marea Britanie va disloca aproape 20.000 de soldați în Europa de Est pentru a lua parte la cel mai mare exercițiu militar al NATO de după Războiul Rece, Steadfast Defender 24, programat să aibă loc în primăvara acestui an.

La summitul NATO de la Madrid din 2022, liderii aliați au resetat postura NATO de apărare și descurajare cu decizii privind creșterea grupurilor de luptă de pe flancul estic la nivel de brigadă, planuri de apărare regionale cu forțe specifice pre-alocate pentru anumiți aliați regionali și sporirea efectivelor Forței de Reacție Rapidă a NATO de la 40.000 la 300.000 de soldați.

Sursa: caleaeuropeana.ro