Să trăim ca-n Europa!

Maia Sandu: Discutăm dacă trebuie să facem parte dintr-o alianță militară mai mare

Maia Sandu: Discutăm dacă trebuie să facem parte dintr-o alianță militară mai mare

21/01/2023
|
0 Comments
|

Invazia Ucrainei de către Rusia determină Republica Moldova să analizeze dacă țara trebuie să renunțe la statutul de neutralitate prevăzut în Constituție sau să se integreze într-o alianță. O afirmație în acest sens a fost făcută de șefa statului Maia Sandu într-un interviu pentru Politico.

„Acum, există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare. Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia ca națiune că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a adăugat președinta, fără a da vreun nume de alianță militară.

Maia Sandu spune că țara noastră rămâne extrem de „vulnerabilă” și este supusă războiului hibrid rusesc prin propagandă și dezinformare. Dar pentru moment, nu se confruntă cu amenințări militare datorită curajului și rezistenței ucrainene.

„Ne confruntăm cu o serie de riscuri, dar niciunul nu se compară cu situația din Ucraina și și cu prețul pe care îl plătesc ucrainenii”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a declarat de mai multe ori că Republica Moldova este o țară pașnică, însă propaganda rusă a reușit să convingă o parte din populație că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investești în sectorul tău de apărare, ci înseamnă că nu faci nimic și că nu ai capacitatea de a te apăra, „ceea ce este greșit”, potrivit șefei statului.

Politico mai scrie că deși Republica Moldova nu este membră a NATO, ea cooperează cu organizația și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo.

Maia Sandu, împreună cu alți lideri, s-au întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la New York, în timpul Adunării Generale a Națiunilor Unite din septembrie anul trecut. Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a participat la reuniunea NATO din decembrie de la București – prima dată când un ministru de externe al Republicii Moldova participă la o ședință ministerială NATO. La acea întâlnire, aliații au reconfirmat sprijinul pentru țara noastră.

SURSA: moldova1.md