Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, vor semna marți, la sediul NATO de la Bruxelles, cea de-a treia Declarație Comună privind cooperarea dintre Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană.
Anunțul a fost făcut de NATO într-un comunicat, Alianța precizând că după semnarea declarației, cei trei oficiali vor susține o conferință comună de presă.
Semnarea acestei declarații comune, așteptată de aproape doi ani după reconcilierea transatlantică dintre SUA și Europa ca urmare a instalării administrației Biden la Washington, are loc în contextul în care luna viitoare se împlinește un an de când Rusia a declarat război Ucrainei și a invadat militar această țară, provocând cea mai gravă de securitate în Europa de la înființarea alianței transatlantice și a Uniunii Europene.
De altfel, acest document se afla în lucru la nivelul celor două organizații de mai bine de un an și jumătate, iar în 2021 președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen promitea că acest document va fi gata până la finele anului respectiv, fapt care nu s-a întâmplat.
Primele două declarații au fost adoptate în 2016 și 2018.
Declarația din 2016, semnată la summitul NATO de la Varșovia de Jens Stoltenberg și de președinții de atunci ai Comisiei Europene și Consiliului European, Jean-Claude Juncker și Donald Tusk, a fost menită să impulsioneze parteneriatul strategic prin concentrarea pe 7 domenii prioritare: combaterea amenințărilor hibride inclusiv întărirea rezilienței statelor membre, cooperarea în plan operațional, inclusiv în domeniul maritim și în privința fenomenului migrației, securitatea și apărarea cibernetică, capacitățile din domeniul apărării, industria de apărare și cercetarea în acest sector, exerciții, respectiv construirea capacităților în state terțe, în special din vecinătatea Estică și Sudică.
În decembrie 2016, cele două organizații au agreat 42 de măsuri circumscrise acestor 7 domenii prioritare, printre care: creșterea rezilienței la amenințările hibride; cooperarea în plan operațional dintre Operația Sea Guardian (NATO) și Operația Sophia (UE) din Marea Mediterană; schimbul de informații privind amenințările cibernetice; asigurarea coerenței și complementarității între procesele de planificare din domeniul apărării; derularea de exerciții în mod paralel și coordonat; sprijinirea capacităților din state partenere, în sfera securității și apărării.
În decembrie 2017, cele două organizații au agreat un al doilea set de 32 de măsuri, inclusiv în 3 noi arii de interes: mobilitatea militară pentru a se asigura că personalul militar și echipamentele aferente pot circula rapid în Europa, în caz de necesitate; combaterea terorismului; promovarea rolului femeilor în pacea și securitatea internațională.
În contextul summit-ului NATO de la Bruxelles relațiile NATO-UE au continuat să progreseze semnificativ. Prealabil reuniunii, conducerea celor două organizații a semnat la 10 iulie 2018 o nouă Declarație comună, după cea inițială de la Varșovia din 2016, prin care se reconfirmă angajamentul de dezvoltare a parteneriatului. Totodată, au fost evidențiate 4 domenii prioritare de acțiune: mobilitatea militară, combaterea terorismului, consolidarea rezilienței la riscuri de natură biologică, radiologică, chimică și nucleară, respectiv promovarea agendei circumscrise domeniului privind femeile, pacea și securitatea.
Sursa: caleauropeana.ro