Implementarea pachetului „Berlin-plus” ar putea conduce la „începerea unui schimb de opinii privind aspectele politice ale unei reglementări finale” a conflictului transnistrean. Despre aceasta se spune în comunicatul emis de Misiunea OSCE din Chișinău, după încheierea vizitei președintelui în exercițiu al OSCE, ministrului suedez al afacerilor externe, Ann Linde. Înaltul demnitar european a fost „încurajată de interesul și disponibilitatea părților de a avansa în procesul de soluționare transnistreană”, transmite IPN.
Discuțiile președintelui în exercițiu al OSCE cu reprezentanții celor două maluri ale Nistrului s-au concentrat asupra stării actuale a procesului de soluționare a diferendului transnistrean și identificarea pașilor pentru a construi în continuare încredere și dialog constructiv între părți pentru a avansa procesul de soluționare a conflictului la toate nivelurile. Ea a afirmat sprijinul deplin al președintelui pentru facilitarea dialogului între părți și sprijinirea părților în avansarea unei soluționări politice cuprinzătoare și durabile a conflictului transnistrean în toate aspectele sale, consolidarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în fronirele recunoscute pe plan internațional și un statut special pentru Transnistria.
„Întâlnirile mele de la Chișinău și Bender mi-au întărit convingerea că este posibil să obțin rezultate tangibile în procesul de reglementare transnistreană dacă părțile vor continua să manifeste o abordare constructivă în cadrul acestui proces”, a spus ea.
Comunicatul menționează că Ann Linde a subliniat importanța realizării depline și consecvente a pachetului „Berlin-plus” și a dezvoltării de propuneri comune privind măsuri suplimentare de consolidare a încrederii care au menirea de a fi o bază solidă pentru avansarea în continuare a procesului de soluționare, inclusiv pentru începerea unui schimb de opinii privind aspectele politice ale unei reglementări finale. Mai mult, „președinția suedeză a OSCE este pregătită să convoace anul acesta o reuniune „5+2” la Stockholm, orientată spre rezultate”, a spus Linde.
Președinta OSCE în exercițiu s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanții societății civile de pe ambele maluri ale râului, cu care a discutat pe subiecte de aplanare a conflictelor, privind drepturile omului, combaterea corupției și egalitate de gen, agenda păcii și securității.
De asemenea, aceste intalniri au oferit o buna oportunitate pentru a discuta provocarile actuale ?i viitoare, precum ?i perspectivele organizarii unei reuniuni orientate spre rezultate in formatul „5+2”, in aceasta toamna. Reprezentantul special a salutat disponibilitatea par?ilor de a participa la o astfel de reuniune „5+2” la Stockholm, pe care Pre?edin?ia suedeza a OSCE este pregatita sa o convoace.