Să trăim ca-n Europa!

Miniștrii de externe din UE, convocați marți într-o videoconferință pentru a discuta despre situația din Afganistan. Josep Borrell: Securitatea internațională este în joc

Miniștrii de externe din UE, convocați marți într-o videoconferință pentru a discuta despre situația din Afganistan. Josep Borrell: Securitatea internațională este în joc

17/08/2021
|
0 Comments
|

Miniștrii de externe din statele membre UE vor discuta marți după-amiază despre situația din Afganistan, a anunțat Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, care a convocat o reuniune ce va avea loc prin videoconferință.

”Ca urmare a ultimelor evoluții în Afganistan și după contacte intense cu partenerii în ultimele zile și ore, am decis să convoc pentru mâine după-amiază o reuniune în format videoconferință a miniștrilor afacerilor externe din țările membre pentru o primă evaluare”, a precizat Borrell într-un mesaj publicat pe Twitter.

 

Acesta a adăugat că ”Afganistanul se află la răscruce de drumuri. Securitatea și bunăstarea cetățenilor săi, precum și securitatea internațională sunt în joc”, a completat Înaltul Reprezentant al UE.

Talibanii au preluat duminică puterea, după ce trupele insurgenților au reușit să pătrundă în capitala Kabul. Guvernul afgan, sprijinit de forțele occidentale, s-a prăbușit cu rapiditate după ofensiva-fulger a talibanilor, care l-a determinat pe președintele țării, Ashraf Ghani, să se refugieze într-o țară vecină.

Într-un gest disperat, mii de afgani au luat cu asalt aeroportul, în încercarea de a-și salva viața. Prioritate au misiunile diplomatice, diplomaţi din districtul ambasadelor din capitala Kabul fiind transferați către aeroportul internaţional Hamid Karzai începând de duminică.

Statele Unite au suplimentat astfel prezența de securitate la aproape 6000 de soldați, misiunea acestora fiind axată exclusiv pe transferarea în afara țării a mii de cetățeni americani care au avut reședința în Afganistan, precum și personalul angajat pe plan local al misiunii americane din Kabul și familiile acestora și alți cetățeni afgani deosebit de vulnerabili.

25 de țări membre UE, între care și România, cu excepția Bulgariei și Ungariei, și alte 40 de state au solicitat ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită acest lucru, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, în contextul revenirii accelerate la putere a talibanilor.

SURSA: caleaeuropeana.ro