Ca parte a eforturilor Uniunii Europene de susținere a vaccinării în țările partenere, astăzi Comisia a majorat valoarea pachetului său de asistență de la 40 milioane până la 75 milioane de euro în vederea distribuirii sigure și eficiente a vaccinurilor anti-COVID-19 și accelerării campaniilor de vaccinare realizate în 6 state din cadrul Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.
Ca parte a eforturilor Uniunii Europene de susținere a vaccinării în țările partenere, astăzi Comisia a majorat valoarea pachetului său de asistență de la 40 milioane până la 75 milioane de euro în vederea distribuirii sigure și eficiente a vaccinurilor anti-COVID-19 și accelerării campaniilor de vaccinare realizate în 6 state din cadrul Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.
Cu acest nou pachet de asistență în valoare de 35 milioane de euro Uniunea Europeană își propune să sporească semnificativ accesul la vaccinuri în regiunea Parteneriatului Estic în contextul penuriei de vaccinuri la nivel mondial, facilitând partajarea vaccinurilor de către statele membre ale UE și rambursarea costurilor. Această asistență completează sprijinul UE acordat inițiativei COVAX, facilitatea mondială care asigură accesul echitabil și universal la vaccinurile anti-COVID-19 și acționează pentru distribuirea echitabilă și transparentă a vaccinurilor țărilor Parteneriatului Estic.
Această asistență vine să suplinească primul pachet de asistență în sumă de 40 milioane de euro lansat în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății în luna februarie cu scopul de a fortifica imediat la nivel local pregătirea pentru vaccinarea sigură și eficientă a populației. Sprijinul oferit de Uniunea Europeană a inclus instruirea responsabililor în domeniul sănătății și a personalului medical implicat în campania de vaccinare, asistența logistică de bază pentru livrarea și gestionarea vaccinurilor și a consumabilelor, monitorizarea siguranței și a datelor privind vaccinarea, comunicarea și implicarea comunității, precum și sprijinul pentru elaborarea unui certificat digital COVID.
Comisarul European pentru Vecinătate și Politica de Extindere, Olivér Várhelyi a menționat: „Pandemia devastatoare COVID-19 a exercitat o presiune fără precedent asupra oamenilor, sistemelor de sănătate și economiilor din întreaga lume. Din păcate, Parteneriatul Estic nu reprezintă o excepție. Uniunea Europeană este determinată să-și susțină vecinii din est astfel încât să accelereze vaccinarea care va fi decisivă pentru a pune capăt pandemiei și a lansa redresarea socio-economică în regiune. Nouă ne pasă de partenerii noștri”.
Context
Noul program adoptat astăzi face parte din răspunsul Echipei Europa la pandemia globală COVID-19 and se bazează pe eforturile comune ale statelor membre și pe cooperarea Uniunii Europene cu OMS până în prezent. Programul vine ca o continuare a primelor acțiuni regionale de răspuns la pandemia COVID-19 realizate anul trecut în țările Parteneriatului Estic când UE și OMS și-au unit forțele și au lansat Inițiativa Solidari pentru sănătate cu un buget de 35 milioane de euro. În cadrul acestor acțiuni regiunea a primit o cantitate semnificativă de consumabile medicale, inclusiv peste 11 milioane de unități de echipamente individuale de protecție, 12,000 kituri de laborator, peste 1,500 de ventilatoare, concentratoare de oxigen și pulsoximetre și peste 20,000 de kituri de testare PCR.
Noul pachet adoptat va sprijini utilizarea eficace a vaccinurilor primite de către țările partenere direct prin intermediul Mecanismului de repartizare a vaccinurilor al UE și indirect prin intermediul platformei COVAX și al achizițiilor directe de la producătorii de vaccinuri anti-COVID-19.
Echipa Europa este unul dintre principalii donatori ai COVAX, alocând circa 3 miliarde de euro facilității COVAX, care rămâne a fi principala forță motrice la nivel global de asigurare a accesului corect și echitabil la aceste vaccinuri și respectarea solidarității internaționale în materie de vaccinuri.
În scopul completării eforturilor COVAX, Echipa Europa intenționează să doneze cel puțin 200 milioane de doze țărilor partenere până la încheierea anului curent. Se preconizează ca majoritatea vaccinurilor să fie distribuită prin intermediul platformei COVAX.