Să trăim ca-n Europa!

Vector European. 2 modele europene de luptă cu COVID-19

Vector European. 2 modele europene de luptă cu COVID-19

15/06/2020
|
0 Comments
|

Vector European 15 06 2020 TRM

Peste trei zile, la 18 iunie curent, liderii  celor 27 de state membre ale Uniunii Europene impreună cu omologii lor din vecinatatea estică vor discuta despre viitorul Parteneriatului Estic. Care vor fi prioritatile acestei colaborarări după 2020?  Această reuniune online a fost anticipată de o video-conferinta a ministrilor de externe în formatul 27+6: 27 de state ale Uniunii Europene si cele 6 din Parteneriatul Estic. Haideti sa vedem despre ce au discutat sefii a 33 de Servicii Diplomatice.

In Uniunea Europeana au existat doua modele de  abordare a pandemiei provocate de coronavirus. Cea franceza, care prevedea restrictii foarte dure de carantina și cea britanică, care miza pe  crearea așa-numitei imunități colective. În scurt timp, insă Marea Britanie  a restrans libertatile, iar modelul doi este aplicat  in continuare doar de Suedia. Despre experiența suedeză discutăm astăzi cu conationala noastră, Oxana Samoteev, care este stabilită în aceasta țară  de peste 20 de ani.

In pofida faptului, că  au acelas trecut sovietic ca și noi, Tările Baltice, care au devenit membre ale comunitatii europene in 2004, trec prin pandemia COVID-19 cu mult mai putine pierderi chiar decat Germania. Estonia a reusit să blocheze răspândirea  coronavirusului înca la mijlocul lunii mai. Despre experienta Estoniei discutam astază cu Dl Victor Guzun, ex-ambasador,  profesor  universitar, stabilit la Tallinn.

Dacă nu ar fi fost introdus regimul de carantină, epidemia s-ar fi incheiat la acest moment. Aceasta este concluzia la care au ajuns în urma unui studiu efectuat in 11 state europene, epidemilogii Colegiului Regal din Londra. Carantina, insa, a salvat apeste 3 milioane de vieti doar in aceste tari. Oamenii de stiinta avertizează, ca atât timp cât nu am dezvoltat o imunitate colectivă, trebuie să păstrăm masurile de securitate.