Aplicaţiile mobile de depistare a contactelor şi de avertizare ca răspuns la pandemia de COVID-19 ar trebui să respecte pe deplin normele UE privind protecţia datelor şi a vieţii private, se precizează în orientările prezentate joi de Comisia Europeană, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. Recomandările executivului european fac parte dintr-o abordare unificată la nivelul UE pentru utilizarea aplicaţiilor mobile de depistare a contactelor şi de avertizare ca răspuns la pandemia de COVID-19.
“Aplicațiile de depistare a contactelor pot fi utile pentru a limita răspândirea coronavirusului, în special în cadrul strategiilor statelor membre de ieșire din această criză. Cu toate acestea, existența unor garanții solide privind protecția vieții private reprezintă o condiție indispensabilă pentru adoptarea acestor aplicații și, prin urmare, pentru utilitatea lor. Ar trebui să fim inovatori și să utilizăm în mod optim tehnologia în combaterea pandemiei, însă nu vom face compromisuri privind valorile și cerințele noastre în materie de protecție a vieții private.”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.
Statele membre ale UE, cu sprijinul Comisiei, au elaborat un set de instrumente la nivelul UE pentru utilizarea aplicațiilor mobile de depistare a contactelor și de avertizare ca răspuns la pandemia de COVID-19. Aceasta face parte dintr-o abordare comună coordonată de sprijinire a eliminării treptate a măsurilor de izolare, astfel cum se prevede într-o recomandare a Comisiei publicată săptămâna trecută.
O abordare comună pentru aplicații de depistare voluntară și care respectă viața privată
Anunțul de astăzi este prima versiune a unui set de instrumente comun la nivelul UE, dezvoltate în regim de urgență și de colaborare de către Rețeaua de e-sănătate, cu sprijinul Comisiei Europene. Acesta oferă statelor membre un ghid practic pentru implementarea aplicațiilor de depistare a contactelor și de avertizare. Setul de instrumente stabilește cerințele esențiale pentru aplicațiile respective:
ar trebui să respecte pe deplin normele UE privind protecția datelor și a vieții private, precizate în orientările prezentate astăzi în urma consultării Comitetului european pentru protecția datelor;
ar trebui aprobate de autoritățile din domeniul sănătății publice și implementate în strânsă coordonare cu acestea;
ar trebui să fie instalate în mod voluntar și dezinstalate de îndată ce nu mai sunt necesare;
ar trebui să vizeze exploatarea celor mai recente soluții tehnologice de protecție a vieții private; vor fi probabil bazate pe tehnologia de proximitate Bluetooth și nu permit localizarea persoanelor;
ar trebui să se bazeze pe date anonimizate: aplicațiile pot alerta persoanele care au fost o anumită perioadă de timp în apropierea unei persoane infectate să se testeze sau să se autoizoleze, fără a dezvălui identitatea persoanelor infectate;
ar trebui să fie interoperabile în întreaga UE, astfel încât cetățenii să fie protejați chiar și atunci când traversează frontierele;
ar trebui să se bazeze pe orientări epidemiologice acceptate și să reflecte cele mai bune practici în materie de securitate cibernetică și accesibilitate;
ar trebui să fie sigure și eficace.
Deși aceste aplicații permit o depistare mai ușoară, mai rapidă și mai eficientă decât sistemele tradiționale bazate pe interviuri cu pacienții infectați, depistarea manuală va continua să vizeze cetățenii care ar putea fi mai vulnerabili la infecție, dar care sunt mai puțin susceptibili să aibă un telefon inteligent, cum ar fi persoanele în vârstă sau persoanele cu handicap.
În versiunile viitoare ale setului de instrumente poate fi dezvoltată o abordare comună a altor funcționalități, în special cu privire la informații și urmărirea simptomelor.
Etapele următoare
Setul de instrumente reflectă cele mai recente bune practici în materie de utilizare a aplicațiilor mobile de depistare a contactelor și de avertizare pentru combaterea crizei. Acesta face parte dintr-un proces în curs în cadrul căruia statele membre colaborează pentru a proiecta și a perfecționa în următoarele săptămâni și luni utilizarea acestui set și a altor instrumente practice. Această primă versiune va fi îmbunătățită ținând cont de experiența statelor membre.
Până la 30 aprilie 2020, autoritățile din domeniul sănătății publice vor evalua eficacitatea aplicațiilor la nivel național și transfrontalier. Statele membre ar trebui să raporteze cu privire la acțiunile lor până la 31 mai 2020 și să pună aceste măsuri la dispoziția altor state membre și a Comisiei în vederea unei evaluări inter pares. Comisia va evalua progresele înregistrate și va publica rapoarte periodice începând din iunie 2020 și pe tot parcursul crizei, recomandând acțiuni sau eliminarea treptată a măsurilor care nu mai par necesare.
Sursa:caleaeuropeana.ro