Statele membre ale spaţiului comunitar şi-au prezentat cele mai frumoase tradiţii, obiceiuri, precum şi bucătăriile naţionale. Vizitatorii s-au delectat cu muzică bună, vinuri din cele mai alese şi s-au simţit în Europa ca la ei acasă, relatează Mesager.
Cele mai mari cozi s-au format la corturile ambasadei Poloniei, acolo unde vizitatorii puteau face cunoştinţă cu deliciile culinare şi afla informaţii despre proiectele implementate în Ungheni şi nu doar.
„A fost creată o piaţă pentru agricultori în Sculeni. Am reuşit să deschidem un muzeu al tehnicii agricole în satul Pârliţa şi suntem la etapa de finalizare a reconstrucţiei clădirii din rezervaţia Plaiul Fagului, pentru crearea unui centru de informare şi educare civică”, a spus reprezentanta Agenției Dezvoltare și Integrare Ungheni, Ludmila Ursatev.
Acum cinci ani, Svetlana Ghetmancenco a deschis un atelier de confecţionare a jucăriilor din lemn, după ce a obţinut un credit nerambursabil din partea Poloniei. Antreprenoarea a venit în Orăşelul European să-şi prezinte lucrările.
„La moment clienţii noştri sunt din Republica Moldova, dar sperăm cu timpul să ajungem pe piaţa europeană. Fără acest suport cred că nu reuşeam”, a afirmat antreprenoarea.
„În Republica Moldova există un potenţial foarte mare, oameni foarte harnici, care în unele cazuri au nevoie numai de un ajutor financiar, în rest ştiu ce să facă”, a declarat ambasadorul Poloniei în țara noastră, Bartlomiej Zdaniuk.
Ambasadele acreditate la Chişinău au prezentat şi avantajele proiectelor pe care le desfăşoară în ţara noastră. „Am pregătit informaţii legate de Lituania, de turism, istoria şi civilizaţia noastră. Vrem să-i convingem pe locuitorii din Ungheni să ne viziteze ţara”, a specificat reprezentantul Ambasadei Lituaniei în Moldova, Andrei Zdenco.
Pe parcursul zilei au fost proiectate filme de producție europeană, iar vizatorii au putut participa la lecții de limbi străine. Copiii din Ungheni au învăţat franceza de la un student din Sorbona. „Îi învăţăm cuvinte de bază. Cum să se prezinte. Ne pare bine că este o şcoală de limbi aici, de Ziua Europei, ca să promoveze alte limbi din ţări UE”, a spus studentul din Franța, Andrian Grimaud.
Oficialii europeni au anunţat că vor ajuta ţara noastră se să dezvolte în continuare. „Sunt absolut convinsă şi optimistă în legătură cu cooperarea viitoare în cadrul programului transfrontalier România-Republica Moldova. Sprijinul financiar pentru acest program este de 81 de milioane de euro. Vom finanţa proiecte în domeniul educaţiei, cercetării, inovării, promovarea culturii locale, dezvoltarea accesibilităţii prin reţelele de transport”, a punctat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.
Premierul Pavel Filip le-a mulțumit partenerilor europeni că sunt alături de Republica Moldova. „Relaţiile dintre Moldova și UE devin tot mai complexe, de aceea, vom continua acest parcurs european. Vreau să exprim recunoştinţa UE pentru tot ce face pentru cetăţenii noștri, iar noi suntem angajaţi în continuare în implementare Acordului de Asociere, care nu este altceva decât un instrument care ne ajută să construim un stat baza pe valori şi principii europene”, a declarat premierul.
„Am auzit un foarte puternic mesaj de angajament de continuare a reformelor care trebuie să ajute acest parcurs, care va aduce Republica Moldova mai aproape de UE”, a punctat șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Mihalko.
Vizitatorii au făcut cozi la corturi și au încercat să guste din toate bucate. „Este o oportunitate chiar şi pentru cei mici, ca să aflăm mai multe despre comunitatea internaţională din care tindem şi noi să facem parte. Mi-au plăcut oamenii, feţele lor fericite, zâmbitoare, toţi sunt bine dispuşi. E o zi extraordinară”, au spus oamenii.
Evenimentul are loc în premieră la Ungheni, după ce săptămână trecută, un astfel de orăşel european a fost organizat în centrul capitalei timp de două zile. Ziua Europei va fi marcată şi în oraşele Comrat, Soroca, Hânceşti, Bălţi și Cahul.
SURSA:trm.md