Să trăim ca-n Europa!

De ce moldovenii s-au dezamăgit în UE: cauze și soluții

De ce moldovenii s-au dezamăgit în UE: cauze și soluții

21/02/2017
|
0 Comments
|

Moldovenii au fost prea puțin implicați în reformele proeuropene de la Chișinău, iar autoritățile au atras prea multă atenție discuțiilor cu partenerii de la Bruxelles în detrimentul dialogului cu propriii cetățeni. Astfel, încrederea populației Republicii Moldova în ideea europeană a scăzut, iar Rusia a profitat de acest lucru.
Republica Moldova a semnat în anul 2014 Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și beneficiază în prezent de un regim liberalizat de vize. Totuși, angajarea Republicii Moldova într-o relație aprofundată cu Uniunea Europeană nu a însemnat și creșterea popularității în rândul populației a vectorului de dezvoltare spre Uniunea Europeană.

Cauzele descreșterii popularității UE în Republica Moldova, Ucraina și Georgia

Pentru a identifica cauzele acestei descreșteri a popularității UE, Asociația pentru Politică Externă (APE) de la Chișinău, prin intermediul unui proiect susținut de Fondul Internațional Vișegrad, a efectuat mai multe cercetări în Ucraina, Georgia și țările Grupului Vișegrad (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia). Experții au încercat să identifice și rolul comunicării în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Ucraina are o majoritate proeuropeană

Un factor important care a schimbat relația Ucrainei cu UE este războiul ruso-ucrainean din 2013-2014. Acest eveniment a intensificat dorința de integrarea europeană a Ucrainei. Spre deosebire de Republica Moldova, în Ucraina există o majoritate în favoarea UE, a specificat Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev. „Dacă în Moldova exista o balanță între cele două proiecte integraționiste, în Ucraina există un vector clar proeuropean, o majoritate clară proeuropeană în rândul societății care face mai ușoară comunicarea pe subiecte legate de Acordul de Asociere și liber schimb”, a explicat Litra.

În Ucraina, o bună parte din comunicarea avantajelor integrării în UE este făcută de organizațiile societății civile, care sunt cele mai active în a populariza și explica procesele ce au loc în relația dintre Kiev și Bruxelles. Leonid Litra a subliniat că, de asemenea, în diferite regiuni ale țării sunt formate grupuri de tineri care se ocupă cu răspândirea ideii de integrare europeană.

Din ce cauză descrește popularitatea UE în Republica Moldova

Victoria Bucătaru, directoarea de programe a APE, a amintit că aproape toate sondajele de la Chișinău arată că popularitatea UE este în descreștere. „Printre factorii principali pe care noi i-am identificat a fost în primul rând lipsa implicării cetățenilor în procesul de reforme. S-a acordat o atenție mai mare discuției cu partenerii de la Bruxelles decât cu cetățenii țării”, crede Bucătaru. Lipsa unei comunicări adecvate a fost însoțită și de crizele din sistemul bancar, anume „furtul miliardului” a fost asociat cu elitele, cu conducerea care promova o politică proeuropeană.

Societatea civilă din Moldova are o capacitate redusă de comunicare și o mare parte din această comunicare trebuie să-i revină reprezentanților Guvernului, Parlamentului, elitelor politice care sunt direct implicate in procesele de reformă. Ei sunt cei care trebuie să explice care sunt avantajele integrării Republicii Moldova în UE, a mai adăugat Victoria Bucătaru. Pe lângă acestea mai sunt menționate și alte cauze care duc la creșterea euroscepticismului în rândul populației: lipsa comunicării între ministere și instituții, procesele masive de propagandă cu care se confruntă spațiul mediatic al Moldovei, conflictul ucrainean și spațiul mediatic în care se duce un război hibrid cu mesaje propagandistice, cu mesaje dublicitare la nivel înalt și lipsă de coeziune la nivelul autorităților.

„Integrarea europeană trebuie să dea rezultate pentru că dacă ele lipsesc, trebuiesc inventate. Dacă nu există conținut, comunicarea reprezintă o dificultate, pentru că trebuiesc inventate succese”, a mai explicat Leonid Litra.

Rusia, vinovată pentru crearea diferențelor de opinii din Georgia

Georgia întâmpină și ea probleme la nivelul comunicării eficiente despre integrarea în UE. Irakli Porchkihidze, vicepreședintele Institutului pentru Studii Strategice din Georgia (GISS), a menționat că Rusia și Guvernul de la Kremlin folosește conflictele și problemele interne ale Georgiei pentru a crea dispoziții antioccidentale.

„Rusia a început să submineze vectorul european din Georgia, dar și din alte țări. Oamenii se tem de necunoscut, iar presiunea emoțională este un instrument puternic cu care se poate acționa asupra oamenilor. O altă problemă este răspândirea unor mesaje antioccidentale ce provin inclusiv de la guvenul georgian, ce sunt incoerente și derutează populația” – Irakli Porchkihidze.

Discrepanța de așteptări în rândul populației, procesul de asociere de lungă durată și efectele care apar pe termen lung și nu imediat, așa cum așteaptă populația, hotărârile guvenului de a majora taxele sub pretextul apropierii de UE – toate duc la crearea concepției că prin integrarea în UE populația va trăi mai rău, a mai spus vicepreședintele Institutului pentru Studii Strategice din Georgia, Irakli Porchkihidze.

Moscova acuză Bruxelles-ul de răspândirea rusofobiei

Recent, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen (17-19 februarie 2017), Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a acuzat Uniunea Europeană că răspândește rusofobia în lume și o impune la nivelul celor 28 de țări pe baza principiului de solidaritate. Pentru a anula orice complicitate legată de războaiele informaționale purtate de Rusia, Lavrov și-a invitat partenerii internaționali să pășească în etapa „post-fals” (Sursa).

UE rămâne pozitivă

Chiar dacă în ultima perioadă imaginea Uniunii Europene a avut de suferit în urma crizei refugiaților și retragerii Marii Britanii din uniune, în cadrul Conferinței de Securiate de la Munchen șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a accentuat interesul UE pentru consolidarea statelor membre prin investirea în buna guvernare, statul de drept și drepturile omului. Oficialul european a menționat că UE rămâne un partener stabil, de încredere și previzibil pentru mulți și pentru securitatea colectivă. Lavrov nu a fost de acord cu aceste afirmații, evidențiindu-și poziția ostilă față de politica Occidentului și acuzând UE de erodarea actualui sistem de securitate. Totodată, Lavrov a respins acuzațiile că Rusia ar urmări crearea de noi centre de influență în lume sau de a detona sistemul liberal mondial.

Sursa:moldnova.eu