Să trăim ca-n Europa!

Iohannis, către Timofti: Contaţi pe noi!/Vom acorda un ajutor umanitar R. Moldova

Iohannis, către Timofti: Contaţi pe noi!/Vom acorda un ajutor umanitar R. Moldova

17/02/2016
|
0 Comments
|

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România va acorda un ajutor umanitar R. Moldova, până la îndeplinirea condiţiilor de către Chişinău pentru împrumutul rambursabil de 150 milioane de euro.

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că a avut cu omologul moldovean Nicolae Timofti, aflat în vizită în România, convorbiri foarte bune, “foarte profunde” în cadrul cărora a fost evaluată situaţia din Republica Moldova şi cea situaţia din Europa.

“Noi, România, declarăm de mult că suntem alături de Republica Moldova, şi acest lucru noi doi îl credem. Pe de altă parte, este evident că sprijinul pe care dorim să-l dăm Republicii Moldova, în special în privinţa finanţelor, este vorba de un împrumut rambursabil şi un ajutor umanitar nerambursabil, trebuie să vină în situaţia în care şi noi constatăm progrese în ce priveşte abordarea publică din R. Moldova”, a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă comună cu Timofti.
Iohannis a adăugat că a aflat cu bucurie că unele dintre condiţiile transmise de premierul Cioloş “sunt puse în practică” şi că Timofti l-a asigurat că Parlamentul R. Moldova este pregătit să sprijine noul guvern, pentru a îndeplini condiţiile la care s-a angajat noul guvern.
Pe scurt, puteţi, domnule preşedinte, să contaţi pe noi! Suntem aproape, suntem hotărâţi să vă sprijinim în drumul pe care l-a început Republica Moldova de câţiva ani buni, drumul pro-european,
l-a asigurat Klaus Iohannis pe Nicolae Timofti.
Pe de altă parte, el a atras atenţia că este nevoie de mult mai multe proiecte economice comune, precum gazoductul care în bună măsură deja este realizat.

Ajutor umanitar până la acordarea împrumutului rambursabil

Întrebat de împrumutul în valoare de 150 de milioane pentru Republica Moldova, pe care nu l-a semnat în 2015 din cauza situaţiei complicate a finanţelor publice de la Chişinău, preşedintele a explicat că acum se aşteaptă primii paşi, “foarte concreţi, pe calea reformei”, după care, “fără îndoială, vom putea să purcedem la acordarea primei tranşe”.

“Este vorba de condiţii care ţin, de exemplu, de bună guvernanţă bancară, de independenţa justiţiei, dar şi de lucruri foarte concrete, de exemplu, de aprobarea unui aşa-numit road map cu FMI. Aceste lucruri au fost transmise de la prim-ministru la prim-ministru şi eu cred că noul guvern are tot interesul pentru a începe rapid aceste reforme, Parlamentul cred că are acelaşi interes – vorbesc de Parlamentul Moldovei – şi atunci, cu siguranţă, se va putea trece la treabă”, a susţinut Klaus Iohannis.

Totodată, şeful statului a anunţat că, deoarece nu se ştie cât va dura acest proces, România a decis să acorde Moldovei un ajutor umanitar, un grant nerambursabil, pentru a veni în sprijinul oamenilor.

Până la urmă, cei care au nevoie de ajutor urgent sunt cetăţenii din Moldova cu situaţii complicate şi, în acest sens, este gândit ajutorul umanitar, care vine să suplinească anumite măsuri, până când se ajunge la un acord pentru împrumutul rambursabil, a precizat Iohannis.Preşedintele nu a precizat care va fi valoarea ajutorului umanitar.

Timofti: Greutăţile prin care trece R. Moldova ne-au apropiat şi mai mult

Evocând “relaţia specială şi privilegiată” dintre cele două state, Nicolae Timofti a subliniat că problemele instituţionale şi criza politică de la Chişinău “nu au afectat în niciun fel dialogul politic şi economic între cele două maluri ale Prutului”.

“Dimpotrivă, am sentimentul că greutăţile prin care trecem în Republica Moldova ne-au apropiat şi mai mult, iar perspectivele de colaborare devin tot mai evidente, de neocolit, aş putea spune. Aceasta este evoluţia firească a lucrurilor, după părerea mea. Sprijinul constant şi valoros, pe care România ni-l acordă în multe domenii, este de necontestat”, a susţinut Timofti.

El a spus că succesele repurtate de R. Moldova în parcursul său european se datorează într-o bună măsură şi autorităţilor de la Bucureşti.Timofti îşi doreşte, lucru transmis şi preşedintelui Iohannis, ca România să participe în continuare la dezvoltarea energetică a R. Moldova, care i-ar permite să iasă din zona vulnerabilităţilor.

“Sunt riscuri politice, geopolitice şi economice, pe care le-am abordat astăzi, în discuţia noastră, iar evitarea lor ar plasa Republica Moldova într-un spaţiu european de stabilitate. Când vorbim despre investiţii, cred că este foarte important ca în Republica Moldova să investească capital un partener serios, de încredere şi cu bune intenţii, aşa cum este România pentru noi”, a spus Nicolae Timofti.

Secretul lui Timofti

El a pledat pentru apropierea politică, economică şi informaţională dintre cele două ţări în anii care urmează. Suntem uniţi prin sânge, istorie şi spirit. Trebuie doar să punem în valoare acest tezaur comun, în numele prosperităţii şi securităţii noastre, a tuturor, a mai spus Timofti. El a mărturisit că îl atrage foarte mult România, unde se simte ca acasă, şi a dezvăluit “un secret”.

“Fiind la o şedinţă a şefilor statelor CSI, am vorbit despre poezie. Am vorbit şi despre limba în care se citesc unele poezii şi eu am spus că aceeaşi poezie, pe care eu am citit-o în limba rusă, sună foarte frumos și în limba română. Domnul Karimov (preşedintele Uzbekistanului Islam Karimov – n.r.) m-a întrebat: «În care limbă?» Dar eu zic: «În limba română, limba părinţilor mei, a buneilor mei, a neamului meu şi a oamenilor care trăiesc pe pământul Republicii Moldova»”, a povestit liderul de la Chişinău.

Sursa: euroactiv.ro