Autoritățile din Turcia cer încă două miliarde de euro, pe lângă cele trei miliarde promise deja de Uniunea Europeană, pentru a face față valului de refugiați, chiar dacă niciuna dintre părți nu a făcut mari pași pentru a se ține de cuvânt.
Turcia cere semnificativ mai mulți bani de la Bruxelles decât cele două părți agreaseră inițial pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale refugiaților, potrivit unui material Die Welt, citat de Deutsche Welle.
Un înalt oficial european a spus ziarului german că autoritățile de la Ankara cer cinci miliarde de euro în timp ce UE este dispusă să plătească doar cele trei miliarde deja asumate în noiembrie, ca parte a unui acord în urma căruia Turcia urma să primească fonduri pentru a o ajuta să-și apere mai bine granițele și pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale refugiaților, ceea ce ar fi încetinit fluxul de migranți spre Europa. În schimb, Bruxelles-ul a promis că va grăbi ritmul de negociere a intrării Turciei în UE.
Totuși, niciun ban nu a fost încă transferat, pe fondul disputelor din interiorul Uniunii, în special după ce Italia a refuzat să plătească partea ei. Premierul italian Matteo Renzi a spus că așteaptă răspunsuri de la Bruxelles săptămâna viitoare la problemele ridicate de guvernul de la Roma, printre care și o întrebare legată de proveniența fondurilor: din seiful UE sau dacă fiecare stat trebuie să contribuie individual.
O altă problemă, punctează Die Welt, este modalitatea prin care se va face plata, dat fiind că guvernul de la Ankara vrea să dispună de fonduri după cum crede de cuviință, în timp ce europenii vor ca acestea să fie utilizate pentru proiecte concrete, precum construcția de școli. În plus, oficialii de la Bruxelles vor să păstreze controlul asupra banilor pentru a se asigura că aceștia chiar ajung la refugiați.
„Guvernul turc acceptă cu greutate faptul că miliardele de euro alocate pentru refugiați vor fi plătite pas cu pas și doar după controale stricte făcute de UE,” au spus diplomați europeni pentru publicația germană.
Milioane de refugiați, cea mai mare parte provenind din Siria, s-au adăpostit în Turcia. Mulți au rămas în taberele de refugiați, dar și mai mulți au traversat Marea Egee cu barca până în insulele grecești, intrând astfel în UE. Apoi, ei s-au împrăștiat prin Europa, dar cei mai mulți țintesc statele dezvoltate, astfel că doar în Germania au ajuns anul trecut peste un milion de imigranți.
Sursa: euroactiv.ro