Voluntariatul înseamnă să faci lucruri bune pentru societate fără a aștepta să fii remunerat și cel mai bine știu acest lucru membrii ONG-urilor. În 2011 peste 100 de mii de voluntari din țara noastră au paricipat la acțiunea socială „Hai, Moldova!” reușind să strângă într-o singură zi peste 7 mii de tone de gunoaie care sufocau natura. Puțini sunt cei care cunosc că acțiunea socială „Hai, Moldova!” este inspirată de o acțiune similară din Estonia, numită „Let’s Do it”.
BETA: În 2012,acțiunea socială „Hai, Moldova!” , care avea drept scop desfășurarea unor activitati de salubrizare si care era constitutita din voluntari, s-a alăturat acţiunii „Let’s Do It, World”, iniţiată de mişcarea „Let’s Do it”, din Estonia. In prezent din aceasta miscare fac pare peste 100 de țări. Tatiana Lavrova, unul dintre coordonatorii mișcării „Let’s Do it” din Estonia spune, succesul lor, dar este vorba de o reducere cu 75 la sută a numărului de gunoiști neautorizate, i-a inspirat și pe alții.
Tatiana Lavrova „Let’s Do it” din Estonia
Tineri din multe țări ale lumii au început să ne scrie că au aflat despre noi, despre mișcare noastră. Ei ne-au întrebat despre modul în care noi am reușit să obținem gratis mai multe resure din partea autorităților. Acestea vor sa stie cum am făcut asta. Pe toți îi interesa nu doar faptul că am colectat gunoiul, ci metodele de mobilizare a oamenilor, or într-o singură zi am reușit să adunăm peste 50 de mii de oameni care au făcut Estonia curată.
Estonienii au realizat un site unde pot fi conectați cei care au nevoie de ajutor și cei care sunt dispuși să ajute.
Tatiana Lavrova „Let’s Do it” din Estonia
În Estonia organizăm anual „Ziua lucrurilor bune”. In acest scop am creat in reteaua globala o pagina elecronca – teemeara.ee. Pe acest site o parte din oameni înregistrează ideea unei acțiuni sociale, iar alții înregistrează ce pot oferi petru a o realiza. Spre exemplu dacă undeva a fost un teren de basket, iar acum este părăsit, poți posta poze pe acest site și aici oamenii se mobilizează, sunt identificati sponsori, care oferă resurse și care pot amenaja în acel loc un teren de joacă pentru copii. Acesta este doar una dintre idei. În Estonia, în fiecare an de „Ziua lucrurilor bune”realizăm diverse acțiuni. Dacă în primul an Let s do it! a organizat curățenie generală, acum sunt desfasurate actiuni regionale de salubrizare, fiindca, cu regret, se uneori se mai aruncă gunoiul in locuri neautorizate.In pofida acestui fapt, am reușit să reducem poluarea cu deseuri din zonele verzi ale Estoniei cu 75 la sută.
Mișcarea internațională pornită din Estonia în 2008 a căpătat o amploare de neimaginat. In prezent, pentru buna desfasurarea a marelui eveniment Let’s do it, World! din 2018, zeci de țări organizeaza campanii de mobilizare generala, astfel incat, peste trei ani la salubrizarea planetei sa se implice peste 350 de milioane de oameni.