Pentru Republica Moldova ar fi foarte util un fel de MCV extins care să monitorizeze foarte strict implementarea reformelor din Acordul de Asociere cu UE, consideră fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu.
Referindu-se la vizita de marţi a noului premier moldovean, Pavel Filip, în România, Aurescu a declarat la RFI, că trebuie văzut în ce măsură Guvernul de la Chişinău are un program clar de reforme, atât România, cât şi UE fiind interesate de planurile concrete ale acestuia.
“UE, ca urmare a acestei stări de criză politică şi instabilitate, a suspendat pentru o perioadă rambursarea anumitor sume de bani care sunt alocate R. Moldova, inclusiv pentru anumite procese de reformă pentru a vedea care sunt evoluţiile de la Chişinău”, a susţinut diplomatul.
“Convingerea UE cu privire la seriozitatea abordărilor noului guvern este importantă şi pentru încheierea noului acord cu FMI. R Moldova are nevoie de acest sprijin financiar extern pentru ca să poată să rezolve o serie dintre problemele macroeconomice cu care se confruntă acum”, a mai susţinut fostul şef al diplomaţiei.
În opinia sa, este important ca UE “să se implice foarte serios în monitorizarea strictă a acestor reforme”.
“Mă gândesc chiar că ar fi foarte util pentru R. Moldova să fie creat un fel de MCV extins, nu doar la nivelul justiţiei şi combaterii corupţiei, care să ajute cu termene concrete, cu responsabili concreţi, cu o monitorizare foarte strictă că acest nou guvern de la Chişinău rezolvă ceea ce trebuie să fie rezolvat pe agenda de reforme a Acordului de Asociere cu UE”, a spus Aurescu.
Fostul ministru de Externe apreciază că “este important că există un Guvern la Chişinău, după o perioadă de instabilitate politică” şi nu crede că alegerile parlamentare anticipate ar fi o soluţie.
“Nu cred că în acest moment Republica Moldova îşi poate permite alegeri anticipate, adică încă o perioadă de dezbateri electorale aprinse, aşa cum o arată şi aceste manifestaţii care sunt în stradă şi care, de fapt, susţin alegerile anticipate. Prin urmare, (ar fi) o soluţie care ar prelungi criza politică şi instabilitatea din Republica Moldova”, a precizat Bogdan Aurescu.
Sursa: euroactiv.ro