Să trăim ca-n Europa!

Nicolae Timofti, singur și slab în fața jocurilor politico-oligarhice, ca în filmele cu mafioți

Nicolae Timofti, singur și slab în fața jocurilor politico-oligarhice, ca în filmele cu mafioți

19/01/2016
|
0 Comments
|

Deputații socialiști din Parlamentul de la Chișinău au atacat la Curtea Constituțională decretul președintelui Nicolae Timofti de desemnare a democratului Pavel Filip pentru funcția de premier.
Potrivit autorilor sesizării, Filip a fost propus după expirarea termenului-limită în care șeful statului avea dreptul să desemneze candidați la funcția de prim-ministru. Ultima zi în care avea acest drept, conform Constituției, era 14 ianuarie, iar Pavel Filip a fost desemnat pe 15 ianuarie, după ce candidatul desemnat cu o zi înainte, Ion Păduraru, s-a retras.
Curtea Constituțională, „Dumnezeul” Moldovei
„Domnul preşedinte Timofti pur şi simplu a fost tras pe sfoară. După ce candidatul pe care l-a desemnat, domnul Ion Păduraru, în mod neaşteptat s-a retras, domnul preşedinte a invocat faptul că este obligat de hotărârea Curţii Constituţionale din 29 decembrie 2015 să propună la funcţia de prim-ministru candidatul aşa-zisei majorităţi. Dar, prin acea hotărâre, Curtea Constituţională şi-a depăşit atribuţiile, a venit cu creaţie legislativă, dacă putem spune aşa”, a explicat directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă, Igor Boțan. În opinia sa, șeful statului a cedat în fața presiunilor, „în contextul în care media holdingul domnului Plahotniuc vehiculează ideea aşa-zisei lovituri de stat. Este o pură invenţie, este o metodă propagandistică de o calitate foarte proastă”: „Să ceri alegeri anticipate nu însemnă să organizezi o lovitură de stat. Să ceri alegeri anticipate înseamnă să te adresezi către suveran, către popor”, a remarcat Boțan.
În presa de la Chișinău a apărut ipoteza potrivit căreia cei șapte deputați PLDM ar fi semnat „declarația de majoritate” care l-a desemnat pe Pavel Filip, apropiatul controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, la funcția de premier ca urmare a unor discuții telefonice cu liderul PLDM, Vlad Filat, care se află în pușcărie. Întâmplător sau nu, marți, 19 ianuarie, Curtea de Apel examinează recursul avocaților acestuia în care cer eliberarea clientului Filat. Se presupune că Filat ar fi negociat din pușcărie eliberarea sa, iar Ion Păduraru nu ar fi străin de acest scenariu. Luni, în cadrul unei emisiuni televizate, președintele interimar al PLDM, Valeriu Streleț, a recunoscut că Filat a sunat din penitenciar mai mulți deputați, dar a precizat că nu cunoaștea subiectul discuțiilor.
„Majoritate parlamentară” = corupție politică
Un alt argument invocat de socialiști în sesizarea adresată Curții Constituționale este că „majoritatea parlamentară absolută” (asupra căreia a insistat Curtea Constituțională) a fost creată ilegal. Legislaţia prevede (Art 4 (12) în Regulamentul Parlamentului) că această majoritate se creează în Parlament „dintr-o fracțiune sau dintr-o coaliție de fracțiuni parlamentare”, or din majoritatea creată acum fac parte doar două fracţiuni parlamentare (PD și PL) și traseiști care au migrat din PCRM și PLDM. De aceeași părere este și ex-președintele Curții Constituționale, Victor Pușcaș, precum și fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu. „Prin hotărârea sa din 29 decembrie 2015, Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele trebuie să accepte candidatura propusă de o majoritate parlamentară absolută. Conform Regulamentului Parlamentului, majoritatea parlamentară se formează la primele şedinţe ale Legislativului în şedinţă plenară, prin înaintarea unei declaraţii semnate de grupul de deputaţi care formează această majoritate. Acest lucru însă nu s-a întâmplat”, a explicat Osmochescu. Prin urmare, consideră expertul în drept constituțional, „vorbim de o majoritate la formarea căreia au predominat interesele politice, nu raţiunile juridice stipulate în Constituţie şi în Regulamentul Parlamentului”.
Maia Sandu, care a demarat procedura de creare a unei alternative politice pro-europene în Republica Moldova, a declarat că încropirea acestei majorități parlamentare „este un exemplu extrem de periculos de corupție politică – este o făcătură ce sfidează votul cetățenilor”. Maia Sandu pledează pentru alegeri anticipate: „Într-un an de zile de la alegeri au refăcut structura votului în Parlament şi ne-am pomenit cu o majoritate care nici pe departe nu reprezintă votul acordat în 2014. Ne-am convins că majoritatea din Parlament nu are nici voinţă şi nici dorinţă să îmbunătăţească lucrurile pentru cetăţeni. Dimpotrivă, tot ce fac ei în ultima vreme sfidează bunul simț şi vine împotriva interesului oamenilor. În această situaţie, nu ne rămâne decât să schimbăm această clasă politică”, a precizat Maia Sandu.
Al treilea argument invocat de socialiști este că tentativa de învestire a „guvernului Sturza” din 4 ianuarie nu s-a consumat (atunci deputații l-au boicotat pe Sturza și nu a existat cvorum), deoarece Parlamentul nu s-a convocat ca să-i acorde vot de neîncredere. Anterior, socialiștii au solicitat Curţii să se spună dacă tentativa de învestire a Guvernului s-a consumat sau nu, dar un răspuns încă nu a venit.
„Guvernul Filip” va fi votat
Potrivit analiștilor politici de la Chișinău, „guvernul Filip” va fi votat în timp record – cel târziu joi, 21 ianuarie. „Totul e pus la cale ca guvernul să fie votat. Ghimpu e subordonat lui Plahotniuc, ca și Voronin. PL-ul va vota cumincior când va fi vorba de votarea acestui guvern”, a comentat analistul politic Oazu Nantoi. Potrivit lui, prin desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de prim-ministru, PDM a preluat controlul total asupra Executivului: „Până nu demult exista o partajare între PDM şi PLDM. Partidul Democrat va guverna în întregime, iar Partidului Liberal îi vor reveni poate câteva ministere”, a adăugat Nantoi. Analistul susţine că „această guvernare va fi lipsită de legitimitate”: „Nu pentru aceasta au votat oamenii în noiembrie 2014”, a remarcat Oazu Nantoi.
Iar de când Pavel Filip a fost desemnat să formeze noul cabinet de miniștri, presa publică în fiecare zi materiale despre tranzacții dubioase și cheltuieli nemotivate admise de candidatul la funcția de premier pe parcursul carierei, în încercarea de a-i dovedi șefului statului că în privința lui Filip trebuia aplicată hotărârea din 2013 a Curții Constituționale, care nu permite accederea în funcții de prim-rang a persoanelor asupra cărora „planează suspiciuni de corupție”. „Nu am încălcat legea până acum și declar cu toată responsabilitatea acest lucru. Nu am văzut nici o probă până în prezent, care ar atesta devieri de la normele de integritate sau careva încălcări ale legii”, a reacționat Pavel Filip.
Vor o echipă guvernamentală integră
14 organizații non-guvernamentale i-a cerut lui Pavel Filip și candidaților la funcția de miniștri să semneze o declarație de integritate pe proprie răspundere: „Când asupra unor politicieni de la Chişinău planează suspiciuni de corupție, iar încrederea societății în clasa politică este erodată, insistăm ca din moment ce va fi stabilită viitoarea componență a executivului să fie organizată o întrevedere cu societatea civilă, în cadrul căreia candidații la postul de ministru să semneze Declarația de integritate. Este un pas extrem de important pentru a oferi credibilitate noului cabinet de miniştri şi a asigura transparență în actul de guvernare”, se arată în comunicatul remis presei de Platforma „Pentru Europa”. Premierul desemnat a declarat că va semna declarația de integritate propusă de societatea civilă, doar că nu își dorește ca din aceasta să se facă show: „O să cer, pentru că sunt aceste discuții, de la toată echipa guvernamentală să semneze o asemenea declarație”, a menționat Filip.
„Dacă Pavel Filip va fi învestit în funcția de premier, tot oligarhul Vlad Plahotniuc va fi cel ce va conduce Republica Moldova”, consideră politologul român Sorin Ioniță. În opinia sa, cu cât actuala clasă politică se va menține la putere, cu atât mai mult vor crește problemele cu care se confruntă Republica Moldova.
UE și SUA cred că Plahotniuc e „răul cel mai mic”
Prietenii europeni ai Moldovei nu par, însă, încântați de ideea unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, iar această poziție este exploatată mediatic de partidele care vor să-și justifice rămânerea la guvernare prin învestirea „guvernului Filip”. Exponenții PL încearcă să acrediteze ideea că alegerile anticipate ar însemna acum aruncarea Moldovei în brațele Rusiei. Ministerul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat la Bruxelles, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai UE, că guvernul de la Chișinău „trebuie să fie învestit cât mai urgent, pentru a continua reformele necesare țării și a relua discuțiile cu partenerii internaționali”. „Acest lucru este important pentru supraviețuirea financiară a Republicii Moldova”, a precizat Frank-Walter Steinmeier.
Și președintele României, Klaus Iohannis, pledează pentru învestirea cât mai rapidă a unui guvern pro-european la Chișinău. Într-o discuție telefonică avută cu șeful Legislativuluii de la Chișinău, Andrian Candu, el și-a exprimat speranța că guvernul ce urmează a fi învestit „își va asuma reformele atât de necesare și așteptate de cetățeni, va menține ca prioritate implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și va continua proiectele comune cu România”.
Și asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, a declarat la București: „Susținem puternic dorința oamenilor din Moldova să aibă lideri responsabili care pot susține împreună un program de reforme. Acesta e cel mai bun mod de a asigura viitorul Moldovei. România și SUA au programe de susținere în domeniul securității pentru Moldova, așa cum are și NATO, dar e nevoie de un guvern cu care să lucrăm pentru a implementa aceste programe”, a declarat Victoria Nuland. „Cel mai important lucru e să existe un guvern moldovean puternic pro-european”, a insistat Nuland: „Moldova trebuie să reînceapă implementarea reformelor în stil european: reforme în sistemul bancar, în sistemul judiciar, în sistemul financiar. Noul guvern moldovean trebuie să revină la negocierile cu FMI. Am discutat astăzi despre ajutorul umanitar imediat, dar și despre nevoia de susținere politică și economică pe termen lung, despre cooperare în domeniul energiei”, a adăugat Victoria Nuland după întâlnirea cu oficialii români.
„Strada” pare atrasă în „jocul Moscovei”
Pe de altă parte, liderii protestelor anti-oligarhice din centrul Chișinăului, care tot pro-europeni se declară – Platforma „Demnitate și Adevăr” – și-au chemat susținătorii să fie vigilenți și, în ziua învestirii „guvernului Filip”, să se mobilizeze rapid și să înconjoare Parlamentul, pentru a nu admite „uzurparea puterii în stat de către gruparea oligarhică a lui Vlad Plahotniuc”. Platforma „DA” pledează pentru dizolvarea actualului Parlament și organizarea alegerilor anticipate. Același lucru și-l doresc și partidele pro-ruse – Partidul Socialiștilor și „Partidul Nostru” – pe care sondajele le creditează cu cele mai mari șanse de a obține, cumulativ, majoritatea în viitorul Legislativ.

Sursa: Deutsche Welle