Să trăim ca-n Europa!

Dificultăți și responsabilități ale mass-media în reflectarea conflictelor armate

Dificultăți și responsabilități ale mass-media în reflectarea conflictelor armate

15/12/2015
|
0 Comments
|

Libertatea mass-media și asigurarea pluralismului de opinie în timpul conflictului armat – aceasta a fost tema principal a seminarului cu acelaș generic, desfășurat la Chisinau în perioada 8-12 decembrie curent de către Institutul Moldova din Leipzig și ONG-ul «FreeDom» din Comrat.

1450195928_dsc_8723

Vasile Dumbravă, vicepreședintele Institutului Moldova din Leipzig a declarat pentru Vector European, că tema acestui seminar este dictată de scăderea dramatică a credibilității consumatorilor de informație vis-a-vis de mass-media, care tot mai des este învinuită de aservirea intereselor unor grupuri politice sau ologarhice, de implicarea în campanii propagandistice și de utilizarea sa ca armă în rasboiaele informaționale. Ne-am dorit să contribuim la schimbarea acestei atitudini și la sporirea calității jurnalismului în Moldova și Ucraina.

În cadrul seminarului desfășurat în capitala tării, jurnaliștii și reprezentanți ai societății civile din Moldova, inclusiv regiunea gagauză, din Ucraina și experti din Germania, au pus în dicuție mai multe aspect, cum ar fi: activitatea mass-media în condiții de război, capacitatea de a respecta principiile obiectivității și imparțialității, implicarea presei în campaniile propagandistice și rasboaiele informaționale.

Martin Zenker, expert de la Universitatea din Hamburg le-a vorbit participanților despre reflectarea conflictului din Ucraina în presa germană. Tetiana Kozyreva și Lina Kush, jurnaliste sosite din Kiev, s-au referit la dificultățile și impedimentele în promovarea în perioada acțiunilor militare a unui jurnalism corect și echidistant, despre steriotipurile care persistă, dar și despre riscurile pentru viață și necesitatea unor abilități speciale, pe care trebuie să și le altoiască reprezentanții presei pentru a activa în condiții de razboi.

«În condițiile presei din Ucraina nu întotdeauna poți prezenta pozițiile ambelor părți antrenate în conflict, așa cum presupune jurnalismul ideal», – a menționat Tetiana Kozyreva, angajată a postului on-line de televiziune «Громадьского ТВ». Ea ș-a arătat mulțumită, ca își poate împartăși experiența colegilor din Moldova, dar și să audieze și să analizeze opiniile și criticile colegilor de breaslă.

« Tema seminarului este foarte relevantă, or în țara noastră există conflictul transnistrean nesoluționat, care, evident, nu poate fi comparat cu cel din Ucraina, dar rămâne un factor de destabilizare regională. Noi, jurnaliștii, trebuie să prezentăm în mod obiectiv și cu mare atenție toc ce ține de situațiile de conflictul, or de modul în care vor fi prezentate informațiile, depinde dezvoltarea ulterioară a conflictului: va continua sau se va răci»- a spus Dmitri Ianul, unul dintre participantii la seminar.

1450196612_foto

În cadrul programului, participanții la seminar au mai avut ocazia să se întâlnească și să discute cu reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, ai Asociației Presei Independente, ai Consiliul de Presă din Republica Moldova.

Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului «Libertatea mass-media în era digitală în Găgăuzia», implementat de «Moldova-Institut Leipzig» din Germania în parteneriat cu Asociația Obștească «FreeDom » din autonomia Găgăuză.