Să trăim ca-n Europa!

34 de întreprinderi vor primi granturi în cadrul PARE 1+1

34 de întreprinderi vor primi granturi în cadrul PARE 1+1

11/09/2016
|
0 Comments
|

34 de antreprenori vor primi finanţare nerambursabilă în sumă de 6,8 milioane de lei în cadrul Programului de Atragere a Remiterilor în Economie PARE 1+1. Majoritatea dintre afacerile finanţate sunt dezvoltate în domeniul agriculturii.
Potrivit directorului ODIMM, Iulia Iabanji, din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 23 afaceri sunt demarate în agricultură, opt întreprinderi activează în domeniul prestării serviciilor (servicii de transport și depozitare, servicii de recreere și agrement, sănătate și asistență socială), iar alte trei – în industria prelucrătoare (fabricarea produselor textile, industria alimentară, prelucrarea şi ambalarea cerealelor).
Datele ODIMM mai arată că 20 afaceri sunt create de lucrătorii migranţi, care s-au întors de peste hotare, iar 14 întreprinderi sunt constituite de rudele de gradul I ale acestora. Totodată, circa 30% din afaceri sunt create și administrate de către femei, iar 59% – de către tineri.
Programul PARE 1+1 are drept scop stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remiteri băneşti. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remiteri va fi suplinit cu un leu sub formă de grant în cadrul programului. Finanţare pot primi lucrătorii migranți, cetățeni ai R. Moldova şi beneficiarii de remiteri, rude de gradul I.

Proiectul este finantat de Uniunea Europeană în cadrul programului de implementare a Acordului privind Zona de Comert Liber Aprofundat și CUprinzător.