Să trăim ca-n Europa!

28 de Miniştri de Externe, întruniţi la Bruxelles, pregătesc agenda summit-ului NATO din mai

28 de Miniştri de Externe, întruniţi la Bruxelles, pregătesc agenda summit-ului NATO din mai

31/03/2017
|
0 Comments
|

Ministeriala NATO desfăşurată astăzi la Bruxelles a avut în centrul atenţiei două teme principale: implementarea deciziilor privind învestiţiile în armată şi răspunsul Alianţei la terorism.

După alegeri, preşedintele american Donald Trump, solicitase ca ţările-membre NATO să-şi onoreze obligaţia de a investi în forţele armate cel puţin 2% din PIB. Raportul anual NATO din 2016 arată, însă, că numai cinci ţări au avut bugete de apărare care să facă faţă cerinţei. Este vorba de Statele Unite, Marea Britanie, Grecia, Polonia şi Estonia. Potrivit oficialilor alianţei, de acest prag se apropie Letonia, Lituania şi România. Cheltuielile americane cu apărarea au constituit 70% din totalul cheltuielilor militare ale alianţei.
În cadrul confeinţei de presă, Secretarul General al Alianţei Jens Stoltenberg, a declarat, că ţările membre NATO au reconfirmat disponibilitatea de a spori investiţiile în armată şi că acum sunt la etapa elaborarii unor planuri naţionale, care ar putea avea trei elemente principale: modul în care națiunile intenționează să îndeplinească angajamentul privind investițiile de apărare asumate în 2014; cum să investească fonduri suplimentare în capacitățile militare de care este nevoie; și modul în care națiunile intenționează să contribuie la operațiile NATO, misiuni și alte angajamente. “Deci, este vorba despre bani, capacități și angajamentul de a le implementa – toate trei fiind foarte importante”, a declarat Stoltenberg.

Discuţia privind răspunsul NATO la terorism, a fost actualizată şi de atacul din săptămâna trecută din Londra, unde au fost ucişi şi răniţi oameni de unsprezece naționalităţi diferite. Acesta a fost unul dintre multele atacuri pe care Alianța le-au văzut în ultimele luni.
“NATO ajută la stabilizarea situaţiei în vecinătate: în Afganistan, Balcani, Marea Egee. Alianţa este în proces de edificare a unui hub pentru zona Sud, în Napoli. Dar NATO are un potențial neexploatat şi ar putea face mult mai mult”, a declarat Secretarul General. Jens Stoltenberg a opinat, că unul dintre cele mai bune instrumente în lupta contra terorismului ar fi formarea forțelor locale, sprijinindu-le în consolidarea propriilor capacități, pentru a contracara amenințările teroriste.

Ministeriala NATO desfăşurată la Bruxelles anticipează summitul şefilor de state şi guverne ale Alianţei, care este preconizat pentru 25 mai curent. Se presupune, că în cadrul acelei reuniuni la nivel înalt va avea loc aderarea Muntenegrului la NATO.