Să trăim ca-n Europa!

20 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie. Joe Biden a lansat un apel americanilor la unitate, ”forţa noastră cea mai mare”

20 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie. Joe Biden a lansat un apel americanilor la unitate, ”forţa noastră cea mai mare”

11/09/2021
|
0 Comments
|

Astăzi se împlinesc 20 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, când prin intermediul a patru atacuri sinucigașe, membrii reţelei teroriste Al-Qaida au şocat Statele Unite şi lumea întreagă. 

În mesajul său video, postat astăzi de Casa Albă, președintele Joe Biden a comemorat cea de-a 20-a aniversare a atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, subliniind “unitatea și rezistența” națiunii în urma acestora.

Un atribut care a apărut în urma atacului de la 11 septembrie, a spus el, a fost “un adevărat sentiment de unitate națională”.

Unitate și reziliență, capacitatea de a recupera și de a repara în fața traumei”, a spus Biden. „Unitate și serviciu, generația 11 septembrie care s-a ridicat pentru a servi și a proteja în fața terorii, pentru a-i prinde pe teroriștii responsabili, pentru a arăta tuturor celor care caută să facă rău Americii că vă vom vâna și vă vom face să plătiți. Asta nu se va opri niciodată”.

„Este pentru mine învăţătura principală din (evenimentele de la) 11 septembrie. Aceea că, atunci când suntem cei mai vulnerabili, unitatea este forţa noastră cea mai mare”, a declarat preşedintele american, filmat la Casa Albă, într-un mesaj de aproximativ şase minute, potrivit Agerpres.

Atentatatele teroriste de acum 20 de ani au vizat trei clădiri simbol ale SUA, turnurile gemene World Trade Center din New York şi Pentagonul din Washington. Al patrulea s-a prăbuşit fără a-şi atinge ţinta, Casa Albă, numai datorită curajului echipajului şi călătorilor.

Începând cu acest moment, administraţia de la Washington a decis că violenţei trebuie răspuns tot cu violenţă, iar războiul împotriva terorii începea, atentatele de la 11 septembrie reprezentând și o premieră la nivel NATO: era pentru prima dată când articolul 5 privind apărarea colectivă din interiorul Alianței Nord-Atlantice a fost invocat.

Prăbuşirea turnurilor World Trade Center, un simbol al puterii economice a Statelor Unite, a reprezentat o lovitură fără precedent pentru americani, iar începutul noului mileniu îmbrăca haina luptei împotriva terorismului, 11 septembrie 2001 fiind un moment de cotitură pentru SUA.

 

SURSA: caleaeuropeana.ro